Detta forskningsprojekt om ledarskapsutveckling i företag finansierades av KK-stiftelsen och genomfördes under 2017-2019 av forskare från Jönköping University, från Malmö universitet och med de deltagande företagen Sandvik, Svenska Spel och NCC. Syftet med forskningsprojektet var att undersöka hur ledarskapsutveckling kan bedrivas och användas för att utveckla företagens förmåga att hantera en komplex omgivning. Forskningsprojektet var samproducerande i och med att forskare tillsammans med företagen utforskade olika perspektiv på hur ledarskapsutveckling bedrivs och kan bedrivas på ett systematiskt vis. Ledarskapsutvecklingen studerades i ett avgränsat sammanhang hos Sandvik och Svenska Spel gällande nyligen genomförda organisationsförändringar och hos NCC gällande hur man organiserar för att hantera stora projekt.Ledarskapsutveckling kan dels innebära en utveckling av ledarna som individer i termer av kompetenser som krävs för att utföra sitt arbete som ledare eller av vidare förhållningssätt till ledarrollen som kan vara formell eller informell. Begreppet involverar även utvecklingen av ett kollektivt ledarskap där ledarskapet fördelar sig över en grupp, avdelning eller hel organisation. Forskningsprojektets samproducerande forskningsansats kan ses som ett exempel på när sådant kollektivt ledarskap utövas av deltagarna.
Forskningsprojektet resulterade i akademiska publikationer såväl som ett antal utvecklingsprojekt i företagen. De akademiska resultaten var följande fyra forskningsartiklar:
Studie 1: Perspektiv på ledarskapsutveckling, som bygger på intervjuer med ledare från de olika företagen och beskriver sex olika perspektiv och sätt att förstå ledarskapsutveckling som ordnats efter ökad komplexitet.
Studie 2: Metoder för ledarskapsutveckling, som ger en översikt över olika metoder för ledarskapsutveckling. En pilotversion av en dialogkarta skapades som kan vara användbar för att ledare såväl som HR-personal ska kunna få en överblick över möjliga sätt att systematiskt stödja ledarskapsutvecklingen.
Studie 3: Komplexa organisationer som driver ledarskapsutveckling, som beskriver hur två av företagen, Sandvik och Svenska Spel, har genomfört organisationsförändringar som ökat komplexiteten i organisationsstrukturerna på ett liknande sätt. Förändringarna har gett upphov till nya ledarroller och tillfällen för utveckling av ledarna som berörs samt utveckling av ett mer kollektivt ledarskap.
Studie 4: Ett ramverk för ledarskapsutveckling, som introducerar hur ledarskapsutvecklingen kan förstås ur fyra olika perspektiv: individens utveckling, kollektivets utveckling, den strukturella utvecklingen och uppgiftens komplexitet.
För företagen resulterade forskningsprojektet i utvecklingsaktiviteter och lärande. Några lärdomar och rekommendationer är att organisationer bör involvera inte bara ledare utan även medarbetare i aktiviteter kring ledarskapsutveckling, initiera6diskussioner kring vad gott ledarskap och ledarskapsutveckling innebär, utveckla inte bara individer utan också det kollektiva ledarskapet, samt att ledarskapsutveckling inte bara sker vid enstaka kurser eller insatser utan kan ske vid det dagliga arbetet, exempelvis vid förändringar i arbetsuppgifter, roller eller organisatoriska förändringar. I detta forskningsprojektet har vi sett det som en central uppgift för en ledare, utöver att leda och bidra till verksamhetens mål, att kontinuerligt och systematiskt stödja den egna och kollegors ledarskapsutveckling. I en föränderlig värld finns inte något slutgiltigt svar på vad ett önskvärt ledarskap är – ledarskapet behöver ständigt utvecklas.
Jönköping: Jönköping University, School of Health and Welfare , 2019. , p. 29