Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Högskolepedagogisk grundkurs och konstruktiv länkning som medel för integrering av informationskompetens i kursplaner
2016 (Swedish)Conference paper, Abstract (Refereed)
Abstract [sv]

Informationskompetens (IK) är förmågan att söka, samla, värdera och använda information. Styrdokumentens (högskolelag och examensordningar) målbeskrivningar tydliggör att det är förmågor studenter ska tillägna sig under högskolestudierna.Men hur återspeglas de i kursplanernas lärandemål? Anderssons (2015) magisteruppsats fann att på Högskolan Kristianstad (HKR) är det ovanligt, och därmed säkerställs inte studenters rättighet att bli informationskompetenta. Detta trots att undervisande bibliotekarier ständigt arbetar med att det i kursplaner ska integreras relevanta lärandemål i IK på HKR:s kurser.

Vad kan göras för att integrationen av IK i kursplanerna ökar? Och hur skapas i det sammanhanget förutsättningar för undervisande bibliotekariers syn på det goda lärandet, ett studentaktivt lärande?

Ett svar är att på HKR:s högskolepedagogiska grundkurs undervisa lärare i hur IK kan integreras i kursplaner genom konstruktiv länkning. Biggs (2011) menar att konstruktiv länkning är en förutsättning för det studentcentrerade och goda  lärandet. Tydliga kopplingar mellan lärandemål, läraktiviteter och examinationsuppgifter, skapar ett sammanhang och en meningsfullhet för studenten. Ett sammanhang där lärandet sker genom att kunskap aktivt konstrueras utifrån studentens egna erfarenheter.

Vid designandet av grundkursen använde vi oss av konstruktiv länkning. Innehållet är exempelvis konstruktiv länkning som metod för integrering av IK i kursplaner. Kursens lärandemål är att argumentera för IK:s roll i högre utbildning och ha idéer om implementering i form av lärandemål och läraktiviteter. Läraktiviteter är skrivna reflektioner, vilka utgör utgångspunkten för ett tre timmar långt seminarium. Examinationsuppgiften är att revidera valfri kursplan där IK, förslagsvis med hjälp av konstruktiv länkning, integreras med andra delar och ämnen på kursen.

Genom grundkursen har en gemensam plattform för bibliotekarier-lärare skapats. En plattform bestående av IK  och hur den med konstruktiv länkning kan integreras i kursplaner. En samsyn har potentiellt etablerats där studentaktivt lärande främjas. Ju fler lärare som går kursen, desto större är möjligheterna att denna samsyn mer frekvent synliggörs i kursplaner.

Referenser

Biggs, J.B. & Tang, C.S. (2011). Teaching for quality learning at university: what the student does. (4., [rev.] ed.) Maidenhead: Open University Press

Andersson H. (2015). Informationskompetens i högskolans kursplaner: En kvalitativ textanalys. Masteruppsats, Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT. Borås: Högskolan i Borås.

Place, publisher, year, edition, pages
2016.
Keyword [sv]
Konstruktiv länkning, informationskompetens, kursplaner
National Category
Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hkr:diva-16044OAI: oai:DiVA.org:hkr-16044DiVA: diva2:971553
Conference
Lärarlärdom, Högskolan Kristianstad, Kristianstad, 18:e augusti
Available from: 2016-09-16 Created: 2016-09-16 Last updated: 2016-09-16

Open Access in DiVA

fulltext(85 kB)13 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 85 kBChecksum SHA-512
d7e7ad86d270b3d7cac523fef61501ed8f08cba3eadf165379fcfd72b1c24b2c67c11aacc7d6de98909eb3f23115a1c8daa899463d67f6272de6ea0daa89eccb
Type fulltextMimetype application/pdf

Pedagogy

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 13 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 45 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link