Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Besiktning, byggfel och risker vid nyproduktion av bostäder: En sammanställning och konsekvensanalys
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Civil and Architectural Engineering, Building Technology.
2016 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (Two Years)), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Idag går mycket av de anställdas tid åt till att arbeta med åtgärder på projektet som redan borde vara avslutade. Detta utgör en stor kostnad hos företagen samt upplevs som stressande hos de anställda. Denna studie fokuserar på vilka de vanligaste felen vid nyproduktion är genom att sammanställa besiktningsprotokoll, vilka konsekvenser felen kan ge och om det finns någon skillnad mellan utförandeentreprenader och totalentreprenader sett till antalet fel.

I genomsnitt uppkommer 15 anmärkningar per lägenhet. Ingen betydande skillnad i antalet anmärkningar har kunnat konstateras mellan entreprenadformerna. Majoriteten av anmärkningarna finns i kategorin för väggar där skador eller bristfälligheter i målning är vanligast. Dessutom är flertalet anmärkningar återkommande.

Många av de anmärkningar som uppkommer i entreprenaderna kan relateras till fuktskador. Flera anmärkningar kan också härledas till badrum vilket är en riskkonstruktion i en byggnad. Vid en studie utförd av SP har man konstaterat att bakterier kan finnas i sättbruket bakom kakel och klinker, något man tidigare inte trott varit möjligt. Vidare har anmärkningar för felaktig anslutning av golvbrunnar förekommit i flertalet entreprenader. Anslutningen av golvbrunnar är en av de mest känsliga anslutningarna som vi har i våra byggnader, felaktigheter i dessa kan leda till stora vattenskador i golvkonstruktionerna. Det förekommer även flertalet anmärkningar för fasader. Dessa felaktigheter kan leda till fuktskador i fasadkonstruktionen och en ökad energianvändning, vilket i sin tur ger en ökad energikostnad.

I och med att många av de felaktigheter som förekommer kan leda till fuktrelaterade skador så finns också risken för mögel eller annan biologisk påväxt. Fukt och mögelskador är tillsammans med bristfällig ventilation och kemiska emissioner från material kända riskfaktorer för astma, allergi och överkänslighet. Barn är särskilt utsatta för detta då de inte, biologiskt sett, är fullt utvecklade. När man pratar om sjukdomar som kan kopplas till en byggnad pratar man ofta om Sick Building Syndrome, även känt som Sjuka Hus-syndrom. Ett hus kan benämnas som sjukt om det över det normala förekommer symtom som irritation i ögon, hals och näsa, torrhetskänsla i hud och slemhinnor, hudutslag, trötthet, huvudvärk samt illamående hos de människor som vistas i byggnaden.

Det finns en risk att fel missas vid besiktning. Denna sammanställning av anmärkningar är ett utsnitt av hur byggföretag arbetar idag och kan bli ett verktyg som kan vägleda personer i vad de ska leta efter vid besiktningar för att göra ett bättre arbete. Det ger också en indikation på var man bör lägga sina insatser för att höja kvaliteten i byggandet. För att gemensamt höja kvaliteten måste all kunskap tas till vara, besiktningsmannen kan genom hela processen bidra med ett par extra ögon vilket gör att man kan undvika ”hemmablindhet” och därmed minska mängden resurser som används för korrektioner efter avslutat projekt. Att arbeta tillsammans som ett lag genom hela processen kommer vara lönsamt för alla parter.

Place, publisher, year, edition, pages
2016. , 79 p.
Series
TRITA-BYTE, 443
Keyword [sv]
byggfel, nyproduktion, bostäder, besiktning, anmärkningar, byggskador
National Category
Building Technologies
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-189577OAI: oai:DiVA.org:kth-189577DiVA: diva2:947145
Subject / course
Building Technology
Educational program
Master of Science in Engineering - Urban Management
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-09-07 Created: 2016-07-07 Last updated: 2016-09-07Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Besiktning, byggfel och risker vid nyproduktion av bostäder(884 kB)7 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 884 kBChecksum SHA-512
63dc309d2a6fa7e03df355fae24c80bad6a5dba4266180e5723f0dedfaa55cca01ce97c8d6905ecc3b7c63a4313825e943fb2d7601a6a050b1155991e538aee7
Type fulltextMimetype application/pdf

Search in DiVA

By author/editor
Bergman, Louise
By organisation
Building Technology
Building Technologies

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 7 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 6 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link