Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Förskolan Triangeln
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2017 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

På en villatomt i Solna finns en förskola som behöver en ny byggnad. Det går 40-50 barn på förskolan i tre avdelningar med en del gemensamma funktioner. Utomhusytan är minst lika viktig som inomhusmiljön hos en förskola därför började jag att göra volymstudier över platsen. Resultatet blev att jag tyckte tomten var för liten för den volym programmet genererade. Därför valde jag att frångå detaljplanen för området och fokusera på en lägre byggnad som utnyttjar taket som utomhusyta.

Byggnaden är konstruerad efter ett triangulärt grid som ger form åt rummen och konstruktionen. Mönstret återkommer i taklandskapets som formas genom att vinkla trianglarna. Takets form speglas på innersidan och på så sätt skapas olika takhöjder inne i förskolan. Från insidan är balk- och pelarstrukturen synlig och utnyttjas till bl.a. fast inredning som hyllor men även mer temporär inredning som kojor.   

Den triangulära formens fördelar utnyttjas på olika sätt. Formen framhäver rumsordningens kvalitéer och skapar ett flöde mellan rummen samtidigt som förskjutningarna mellan rummen blir rumsavskiljande. Eftersom väggarna, taket och golvet inte är parallella mot varandra bryts ljudet och ljudnivån blir lägre i en annars mycket bullrig miljö. Det triangulära mönstret bidrar även till en ökad stabilitet då det består av diagonaler som fångar upp vridkrafter i konstruktionen. Eftersom utomhusytan är på taket krävs en stabil och tålig konstruktion. En annan kvalité med den triangulära formen är att förskolan blir något annorlunda från barnens hemmiljö vilket bidrar till en mer lekfull miljö.

Abstract [en]

At a plot in a residential area there is a preschool that needs a new building. The preschool accommodates 40-50 children I three departments with some shared functions. The outside area at a preschool is just as important as the inside of the building, which led to a series of volume studies. The result led to my conclusion that the area of plot was too small in relation to the volume of the house that the programme of the assignment generated. I chose to depart from the local plan of the area and create a low building that uses the roof as the outside yard.   

The building is constructed according to a triangular grid which creates the form of the rooms and construction. The pattern recurs in the form of the roof landscape by tilting the triangles. The form of the roof mirrors on the inside and creates different ceiling heights. The beam and pillar structure is exposed inside the building and can be used as for example fixed furniture such as shelves but also temporary features like huts.

The benefits of the triangular form have been taken advantaged of in several ways. The form emphasise the room order and generate a movement through the rooms and at the same time create room separation elements. Since the walls, ceiling and floor aren’t parallel the sound won’t transport and the environment improves in an otherwise noisy milieu in a preschool. The triangular grid contributes to improved stability in the construction because it contains only diagonals. A stabile and durable construction is important in this project since the outside area is located on the roof. Further the triangular shape brings something new and playful to the children’s every day notion.

Place, publisher, year, edition, pages
2017. , 8 p.
Keyword [sv]
arkitektur, förskola, solna, råsunda, kvarteret framnäs, triangel, julia bäcklin, lärandemiljöer
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-188201OAI: oai:DiVA.org:kth-188201DiVA: diva2:934341
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2017-07-07 Created: 2016-06-08 Last updated: 2017-07-07Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(3480 kB)9 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 3480 kBChecksum SHA-512
f9cc8c20574e1fd0d44364926e255b891b0402b9a3b73e29a524dbbe7fe906a25baffc3d005faf0806d39fb2c2d4a23f72fb34ee2657e9703fbd77991a0af1dc
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 9 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 63 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf