Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Campus trollbäcken
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2017 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Fornuddsparken ligger i Trollbäcken i Tyresö och den nya skolan placeras i början av parkområdet.  Jag valt att möta platsens småskalighet genom en låg och flack byggnad som tar hänsyn till landskapet runtomkring. 

 

Från Trollbäcken centrum går en tydlig koppling till parken som jag velat behålla, därför har min struktur ett släpp som behåller den befintliga siktlinjen till parken och vattnet när man kommer från centrum.

 

En viktig utgångspunkt för mig har varit att arbeta med skolgården. Det är viktigt för barnens lärande att kunna identifiera sig själv med platser i skolan, att de kan göra dem till sin egna och känner sig trygga. Därför har jag undersökt hur man genom att dela upp programmet i olika volymer kan skapa olika typer av uterum.

 

Låg, mellan och högstadiet är uppdelade i olika delar och får därmed sina egna utrymmen som ligger mer intimt i anslutning till respektive enhet. De gemensamma funktionerna är centralt placerade i strukturen.

 

En tanke med att dela upp programmet har också varit att möta platsens små-skalighet och mindre bebyggelse.

 

De olika volymerna och den övergripande strukturen hålls ihop av dess yttre form och gränsen mellan var skolan börjar och slutar blir på så sätt definierad på ett tydligt sätt. Volymerna vänder sig in mot skolan och rörelsen går in mot korridoren för att ge liv och överblickbarhet till gårdarna.

Abstract [en]

Fornuddsparken is located in Trollbäcken in Tyresö and the new school is placed at the beginning of the park area. I decided to meet the site's small scale by a low, flat building that takes into account the surrounding landscape.

 

From Trollbäcken center is a clear connection to the park that I wanted to keep, why have my structure a release that maintains the existing line of sight to the park and the water when coming from the center.

 

An important starting point for me has been working with the school yard. It is important for children learning to identify itself with locations in the school, they can make them their own and feel safe. Therefore, I examined how by splitting the program into different volumes can create different types of conservatories.

 

Low, middle and high school are divided into different parts and thus have their own spaces that are more closely related to each unit. The common functions are centrally located in the structure.

 

A thought of splitting the program has been to meet the site's small-scale approach and smaller settlements.

 

The different volumes and the overall structure is held together by its external shape and the boundary between the school begins and ends is thus defined in a clear way. Volumes are turning towards the school and the movement goes into the corridor to give life and transparency to the schoolyards.

Place, publisher, year, edition, pages
2017. , 10 p.
Keyword [sv]
Campus, trollbäcken, grundskola
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-188151OAI: oai:DiVA.org:kth-188151DiVA: diva2:933708
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2017-07-07 Created: 2016-06-07 Last updated: 2017-07-07Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Campus trollbäcken(37502 kB)1 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 37502 kBChecksum SHA-512
94edf3d9ace743cfee1f105382910306ec4c8782bd61e2859a2e7b7facad0c1ca004b87b724a8eb33619172e74ccf145b99dc6144b1a2078be062cb8de61cece
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 1 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 9 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf