Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Öppen Dörr: Ny Grundskola i Trollbäcken
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2017 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Open door : New Elementary school in Trollbäcken (English)
Abstract [sv]

Målet med projektet var att skapa en skola som på ett öppet och ödmjukt sätt förhåller sig till den offentliga park som skolan ligger i, men även skapa en flexibel skola som passar ett projektbaserat lärande, framtidens pedagogik. 

Tomten för projektet ligger i det småskaliga villasamhället Trollbäcken ute på Tyresö. Grundskolans program är stort, skolan ska rymma över 700 elever i åldrarna 6-16 år. 

Genom att bevara det gångstråk som går från trollbäckens centrum, rakt över tomten och ner till parken, blir skolan inte en barriär. Istället, genom den offentliga sporthallen, bouleplanerna och kopplingen till den befintliga fotbollsplanen blir denna plats en tydlig del av parken. Skolan är också inre organiserad så att special salarna, så som verkstad ligger ut med detta stråk. Detta möjliggör lätt uthyrning av dessa salar till organisationer och allmänheten, när skolan inte använder dem. 

Skolan har en mycket flexibel struktur för att att passa en pedagogik med projektbaserat lärande i fokus. Olika projekt har olika struktur, eleverna jobbar i olika stora grupper och olika ämnen ska samspela. Detta kräver en stor flexibilitet i rumsstorlekar och bra kopplingar mellan olika salar. Byggnaden är på grund av detta uppbyggd av ett grid bestående av två element: den två meter öppningsbara dubbeldörren av glas och trä; och den 1 meter breda betong pelaren/väggen. Detta system gör det möjligt att öppna upp och stänga till mellan de flesta rum och på så sätt skapa helt nya kopplingar. I de största salarna går även en sådan vägg rakt igenom rummet. Detta för att göra det möjligt att dela av rummet till två mindre, men denna vägg skapar också en viss avskildhet även när dörrarna är öppna, vilket lämpar sig bra vid egna studier.

Abstract [en]

The goal with this project is to create a school that in open way relates to the public park in which the school is located, and to make the school flexible,  suiting project-based learning, the modern method of education.

The site for the new school is located in Trollbäcken, a small-scale residential community outside Stockholm. It is a large primary school with over 700 students, aged 6-16 years.

By maintaining the footpath, that leads from Trollbäckens center over the plot and down to the park, the school will not become a barrier. Instead, through the public sports hall, the boules pitches, and the link to the existing football field, this place will maintain a section of the park. The school is also organised so that special classrooms, such as the wood workshop, is closest to the passage and the main entrance. This enables easy rental of these premises to organisations and the general public when the school does not use them.

The school has a very flexible structure and layout to suit the different educational areas that project-based learning has. There needs to be rooms for different sized groups of students and also good quite spaces to sit alone or in groups  to study. The building is therefore made up of a grid, consisting of two elements: the 2 meter openable double door, made of wood and glass; and the 1 meter wide concrete pillar / wall. This system makes it possible to open up and close to most of the rooms and thus create entirely new connections. In the largest classroom, it is also such a wall in the middle of the room. This is to make it possible to divide the room into to two smaller ones, but also to create more privacy during Independent studies.

Place, publisher, year, edition, pages
2017. , 11 p.
Keyword [sv]
Grundskola, Trollbäcken, Tyresö
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-187981OAI: oai:DiVA.org:kth-187981DiVA: diva2:932713
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2017-08-08 Created: 2016-06-02 Last updated: 2017-08-08Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Öppen dörr-Ny grundskola i Trollbäcken(26899 kB)6 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 26899 kBChecksum SHA-512
ae125f0b5582b9bdc4a9f7227cce141d83d63709ecb412f7ff1182be970300af3e087f06c0c4ce8a4e1c1ced3a6f05aa1fcb794ad45a47ae61d0e01708d20bc3
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 6 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 9 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf