Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Vasalunds förskola
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Vasalund preschool (English)
Abstract [sv]

När jag började projektet pratade jag med flertalet förskolepedagoger i min bekantskapskrets och sökte upp så mycket information jag kunde om förskoleverksamhet i allmänhet och vad som är önskvärt i en förskolemiljö. Utifrån det listade jag ett antal punkter på vad som vore önskvärt i och omkring min byggnad som jag hela tiden förhållit mig till.

Förskolans volym och riktning anpassar sig till de omkring liggande villorna med den sammansatta volymen, utblickar och de olika takhöjderna. Taket som sträcker sig över hela byggnaden skapar två väderskyddade uterum, ett mot syd-väst vid huvudentrén och ett mot nord-öst vid kökets entré. Fasaden är stående träpanel i ceder och på insidan väggar utav massivt KL-trä. Huvudentrén är öppet upp med ljus som sipprar ned på sidorna utav den frihängande trappan ifrån takfönstren. På träväggen som man möts utav finns anslagstavlor och barnens verk så att barnen kan visa upp sina alster. Bakom väggen och trappan ligger kapprummet som är i direkt anslutning till personalrummet vilket underlättar kontakten mellan föräldrar och pedagoger.  Mot väst ligger matsalen som har dubbel takhöjd mot fasad.

När man kommer upp för trappan till den andra våningen är man i ateljén som har dubbel takhöjd och takfönster med norrljus. Mot väst ligger rörelserummet som kopplar till en inomhus balkong med ett fönster i barnens storlek som blickar ut mot trädkronorna i backen framför tomten.

De tre avdelningarna ligger staplade på varandra med de yngsta barnen längst ned och de äldsta högst upp. Avdelningarna ser likadana ut på alla tre plan så att barnen känner igen sig när de flyttar uppåt i huset med åldern. I källaren ryms alla nödvändigheter som bla. undercentral, städförråd och fläktrum.

Utomhus fortsätter gårdsrummets stenbeläggning till slutet utav byggnaden mot väst där det är en större öppen gräsyta, kompisgunga och klätterställning. I det nordvästra hörnet ligger en kulle med ruschkana och halvt under tak en sandlåda. Bakom huset i norrläge skapar avkapade björkstammar olika stigar till skogsdungen som ligger i det nord-östra hörnet.

Abstract [en]

When I started the project I interviewed several preschool teachers and read a lot of studies on how preschools work but in particular the preschool environment. With this research as support I made a list of things which I think should be included in the building, and throughout my work I’ve always worked to fulfill all the points in the list.

The volume of the building and direction on the site adapts to the surrounding villas by the composite volume, outlooks and the different roof heights. The roof, which stretches above the whole building creates two sheltered outdoor areas, one to the south-west at the main entrance and the other one by the kitchens entrance to the north-east.

The facade is standing wooden panel in cedar and the interior is in solid wood. The main entrance has a double ceiling height with light coming down on the sides of the staircase from the roof window. On the wall facing the entrance, there’s informationboards and places for the kids to showcase their work. Behind the wall and the staircase is the cloakroom located in direct contact with the staff room which facilitates the contact between the kids parents and the staff. The dining hall is located to the west with double ceiling height.

When you get up the staircase to the second floor you’re in the workshop which has a greater ceiling height and roof windows facing north. To the west is the movement-/ rest room which is linked to a indoor balcony with a window in kids size outlooking the tree crowns which are situated down the hill in front of the site.

All the departments are situated on top of each other with the youngest kids on the ground floor and the oldest on the 3rd. They all look the same, so that the kids recognize themselves in the environment when they move up in the building as they grow older.

The paving outside the main entrance continue to the end of the building facing west where a bigger open grass area, playground and swings are located. In the northwestern corner there is a hill with a slide and a sandbox. Behind the house there are cut off birch tree trunks creating different paths to the grove.

Place, publisher, year, edition, pages
2016. , 18 p.
Keyword [sv]
Förskola, Vasalund, Erik Wettervik, Arkitektur, Kandidatprojekt
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-187887OAI: oai:DiVA.org:kth-187887DiVA: diva2:931960
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Presentation
2016-05-25, KTH Arkitektur, Osquarsbacke 5, Stockholm, 10:30 (Swedish)
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-09-29 Created: 2016-05-31 Last updated: 2016-09-29Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(10856 kB)30 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 10856 kBChecksum SHA-512
ed92ff85f24da85a420eb1c58111d819f7eeab9dd84b30f8453ad97c552edcea36976d93c2d83aadb0f59858f2422f7f9de55927002d9f6e6206f1d76e5ee600
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 30 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 64 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf