Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Portalen
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Barn har möjlighet att färdas mellan fantasi och verklighet. De skapar och finner sina egna små världar. Det vi ser med vana ögon ser barn ur ett helt annat perspektiv. Kanske upp och ner?

Portalen är en förskola i området Vasalund i Solna. I ett lummigt villakvarter med goda kommunikationer ligger denna tvåvåningsbyggnad på en höjd. Gräset på förskolans gård är en djungel att tappa bort sig i, förskolans fönster är portaler, och under förskolans trappa finns det hemliga världar att upptäcka. Projektet utgår från fantasi, sagor och lek som pedagogiska verktyg som tillåts vara en del av gestaltningen av en förskola.

Förskolan inhyser en verksamhet för 40-50 barn och tio anställda i en byggnad fördelad på två våningsplan och ett källarplan. Fasaden består av platsgjuten betong som bryts av interiört med väggar och möbler i plywood och mjuka linoleummattor i kork. Byggnadens program har sina rötter i en stationsbaserad lärandemiljö inspirerad av Reggio Emilia-pedagogiken vilket återspeglas i de olika centrala torgen i förskolans planlösning. 

Abstract [en]

Children are able to travel between imagination and reality. They are able to create and discover their own little worlds. What we see as everyday occurrences, a child may see from a completely different perspective. Perhaps upside down?

The Portal is a preschool in Vasalund, Solna, a two-story building located on a hill in a leafy residential neighborhood. The grass on the yard is a jungle to get lost in, the windows of the preschool are portals, and underneath the stairs are secret worlds to discover. The project is based on fantasy, fairy tales and games as educational tools, which are allowed to impact the design of the preschool.

The preschool accommodates 40-50 children and ten employees in a building consisting of two stories and a basement. The cast-in-place concrete facade contrasts the interior plywood walls and furniture and the soft cork linoleum floors. The building has its roots in a station based learning environment inspired by the Reggio Emilia approach, which is reflected in the various central squares of the preschool layout.

Place, publisher, year, edition, pages
2016. , 23 p.
Keyword [sv]
Kvarteret Framnäs, Vasalund, Solna, Förskola, Lärandemiljö
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-187882OAI: oai:DiVA.org:kth-187882DiVA: diva2:931875
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-10-06 Created: 2016-05-30 Last updated: 2016-10-06Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Portalen(20041 kB)53 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 20041 kBChecksum SHA-512
5487c55765e2965779c6a8ff9cfad6db7ba3e4bceaa42b06dd1ab564a4f4850c2fbf760860231d18aea733cbe0dbe0a1f3b81b10ff64a83ad82a80d0fe8b1d12
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 53 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 132 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf