Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Tre rum
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Three Rooms (English)
Abstract [sv]

Den tilldelade tomten för projektet är centralt belägen mellan Älvsjö station och Stockholmsmässan. Kommunikationen till och från platsen är mycket god då Älvsjö station är en knutpunkt för buss- och pendeltrafi k. En gång- och cykelbana passerar tomtens södra sida som även angörs av en lokalgata. Det mest påtagliga med platsen är dess topografi . Från gångvägen till tomtens lägsta punkt skiljer det 7-8 meter och är rikt på växtlighet med många vackra ekar.

Förhållningssättet till den branta sluttningen och nivåskillnaden utgjorde intressanta utmaningar för arkitekturen. En byggnad i ett våningsplan skulle bli alltför otillgänglig. Att lägga byggnaden på tomtens platta yta och ifrån slänten med ex. en bro som anslutning tycks jobba emot platsen. Idén om att jobba med naturen och en relativt underhållsfri byggnad fanns tidigt med i processen. Där byggnaden jobbar med naturen och materialen åldras över tid tillsammans.

För nå upp till gång- och cykelbanan krävdes minst tre våningar. Under programarbetet utvecklades den ursprungliga enhetliga volymen till fl era mindre. Detta var resultatet av en kombination av takets nödvändiga lutning, som behövs för solfångare, och antalet våningar som krävdes för att överbrygga tomtens branta lutning. De mindre volymernas storlek kommer av rumsprogrammets förutsättningar, där även det negativa rummet kommer att spela stor roll. 

Abstract [en]

The allocated plot for the project is centrally located between Älvsjö station and the Stockholm International Fairs. Communication to and from the location is very good because Älvsjö station is a hub for busses and commuter trains. A pedestrian and bicycle path passes the southern side of the plot that’s also approached by a local street. The most striking thing about the site is its topography. From the walkway to the plots lowest point is it 7-8 meters and is rich in vegetation with many beautiful oak trees. 

The relation between the steep slope and the level difference posed interesting challenges. A single-storey building would be too inaccessible. To put the building on the plots flat space and away from the slope, with a connecting bridge, seems to work against the site. The idea of ​​working with nature and with a relatively low-maintenance building existed early in the work process. Where the building work with nature and the materials age over time, together.

To reach the pedestrian and bicycle path required at least three floors. During the program work the original uniform volume developed to several small ones. This was the result of a combination of the roofs necessary slope, needed for solar collectors, and the number of levels required to bridge the plots steep slope. The smaller volume is derived of the programs conditions, where even the negative space will play a major role.

Place, publisher, year, edition, pages
2015. , 18 p.
Keyword [sv]
Kulturskola, Älvsjö, Fragmenterade volymer, Rumsprogram
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-172304OAI: oai:DiVA.org:kth-172304DiVA: diva2:846366
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2015-11-19 Created: 2015-08-16 Last updated: 2015-11-19Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(4468 kB)