Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Discoveries made in darkness: Extending the threshold to the Kaknäs tower
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2015 (English)Independent thesis Basic level (professional degree), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [en]

This project developed from an idea of light and darkness to a very personal study of architectural interests and fears. It began with a notion that today, in Western cultures especially, the focus on light as being something separate and more desired than darkness may cause an adverse imbalance.

I decided to work with a strong physical context that required specificity and to find a program that enabled me to find out more about myself in relation to architecture.

SITE: Norra Djurgården, Stockholm, Sweden. The radio- and television tower at the site is 175 meter high and was drawn by Bengt Lindroos and Hans Borgström in the 1960's. In front of the tower there is a big, square shaped parking lot. Designed from strict geometries set by the architects it makes a clear figure viewed in plan, however it lacks definition when experienced on ground level.

PROGRAM:There are many places in urban areas with extrovert qualities but not as many where the architecture provides support for introvert excursions. One project goal was to develop a structure that is able to function as a simple background, framing the visitor. A museum is usually anonymous in that sense but then the displayed work makes us focus on something external. As a typology, the labyrinth is perfect for just framing people, but it is also known for evoking anxiety and stress.

INTERVENTION:By designing an open-air complex with no dead ends, the project provide the site with a new approach to the tower for pedestrians as well as an enhanced recreational pathway that unite with the existing fabric of paths and walkways.

Abstract [sv]

Projektet utvecklades från en idé om ljus och mörker till en mycket personlig undersökning av arkitektoniska intressen och rädslor. Det började med en föreställning om att dagens, och inte minst västvärldens fokus på ljuset som något separat och mer önskat än mörkret kan orsaka en ogynnsam obalans.

Jag bestämde mig för att arbeta med en stark fysisk kontext som krävde specificitet och att hitta ett program som gjorde det möjligt för mig att ta reda på mer om mig själv i relation till arkitektur.

PLATS: Norra Djurgården, Stockholm, Sverige. Radio- och tv-tornet på platsen är 175 meter högt och ritades av Bengt Lindroos och Hans Borgström på 1960-talet. Framför tornet finns en stor, kvadratisk parkeringsplats. Utformad inom strikta geometriska regler som fastställts av arkitekterna bildar den en tydlig figur sedd i plan, men den saknar skärpa när man upplever den på plats.

PROGRAM: Det finns många urbana platser med extroverta egenskaper men inte så många där arkitekturen ger stöd för introverta utflykter. Ett mål med projektet var att utveckla en struktur med funktionen av en enkel bakgrund vilken ramar in besökaren. Ett museum är vanligtvis anonymt i det avseendet men de utställda verken får oss då att fokusera på något yttre. Som typologi är labyrinten perfekt för inramning av personer, men labyrinten är också känd för att framkalla ångest och stress.

INTERVENTION: Genom att utforma ett utomhuskomplex utan återvändsgränder, ger projektet platsen ett nytt sätt för gående att närma sig tornet samt en förbättrad gångväg som förenas med det befintliga nätverket av stigar och gångar.

Place, publisher, year, edition, pages
2015. , 20 p.
Keyword [en]
kaknas tower, light, darknes, phenomenology, architecture, landcaping, museum, park, passage, stockholm
Keyword [sv]
kaknästornet, mörka kroken, djurgården, ladugårdsgärdet, ljus, mörker, arkitektur, landskapsarkitektur, museum, park, passage, stockholm
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-169661OAI: oai:DiVA.org:kth-169661DiVA: diva2:824307
Subject / course
Architecture
Educational program
Master of Architecture - Architecture
Presentation
2015-06-03, Övre Ateljén, Arkitekturskolan, Östermalmsgatan 26, Stockholm, 22:53 (English)
Supervisors
Examiners
Available from: 2015-09-16 Created: 2015-06-21 Last updated: 2015-09-16Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Thesis_summary(155436 kB)68 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 155436 kBChecksum SHA-512
83a36ee80c4b65d02f6ed97229a2539597a8969ff3a3fce08677494b0f9ad94d8aa3f03351bc534d50f18169d49044951ae4abe74d11f337bf3296924347b684
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 68 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 146 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf