Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Att bo utanför tiden: Ett stadshotell i Mariefred
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Living outside of time : A hotel in Mariefred (English)
Abstract [sv]

Mariefred är en stad där tiden stått stilla, men som drastiskt skiftar skepnad mellan olika säsonger. För att skapa en byggnad som används även under vinterhalvåret, då Mariefreds turistsäsong är som mest avlägsen, inkorporerar hotellet i Mariefred även ett bibliotek och samlingslokaler för invånarna i staden.

Rummens interiöra gestaltning tar konceptuell inspiration från stadens mest prominenta byggnad, Gripsholms Slott. Hotellets plan utvecklades i undersökningen av slottets flera separata entréer och flöden, som vävs samman på bestämda punkter skapas fluxuösa förhållanden mellan besökarna och upplevelsen av byggnaden kommer variera mellan besökarna.

Även de enskila hotellrummen är designade för att skapa en känsla av en resa mellan överblickbarhet och fragmentariska utblickar, mellan kontakt med världen utanför och avskildhet.

Flera mindre huskroppar ryms inom en större, samlas kring en innergård, dit alla verksamheter - hotellets rum, restaurangen, biblioteket, personalutrymmena - relaterar. Hela byggnaden bildar en mur kring gården, en porös vägg som ger plats åt dess olika verksamheter. Känslan av att passera flera skikt och filter när besökaren rör sig genom byggnaden gör att denna vägg blir mer påtaglig för besökaren och ger den många interiöra skepnader, där besökaren hela tiden växlar mellan att ana byggnadens exteriöra gestalt och gatulivet utanför och att omfamnas av dess inre värld.

Abstract [en]

Mariefred is a town where time has stood still, but where seasonal changes are major between the summer and winter. To create a building that hosts long term activities and is used throughout the year, and not only during the busiest tourist season, the building also includes an additional set of spaces for a library and community halls for the citizens of Mariefred, as well as the hotel and related restaurant. 

The concept for the interior spaces was created the inspiration from the town's most prominent building, Gripsholm Castle. The plan of the hotel derived from the investigation of the castles's multiple entrances and intricate movement patterns, that are partially intertwined, creating fluctuating relationships between the residents and in relation to the building itself, making every persons experience vary from the others.

The separate hotel rooms are designed to stage a shift between a sense of overview and that of separated fragments, between contact with the outside world and total secludedness.

Several smaller houses dwells within a larger one, gathering around a courtyard, to which all the activities - the hotel rooms, the restaurant, the library, the staff spaces - relates. The building creates a wall around the courtyard, a porous wall that gives way and gives room to the different activities inhibiting it. The feeling of transgressing a number of layers and filters as the visitor passes through the building makes the notion of this wall more palpable, as the visitor sometimes can discern the internal life and exterior shape of the building and other times is embraced by It's inner world.

Place, publisher, year, edition, pages
2015. , 10 p.
Keyword [sv]
hotell, mariefred, bibliotek, innergård, träfasad, Gripsholm
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-168757OAI: oai:DiVA.org:kth-168757DiVA: diva2:818470
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Presentation
2015-05-21, Övre Ateljén, Östermalmsgatan 26, Stockholm, 21:50 (Swedish)
Supervisors
Examiners
Available from: 2015-11-17 Created: 2015-06-08 Last updated: 2015-11-17Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Att bo utanför tiden(3252 kB)26 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 3252 kBChecksum SHA-512
789631f68b6522cce27fa9370786b55b8fa31f216374122d090dc4880a28f1c989394042d50330b83e49162540c641fcb7e0444fb613697037ffc07c1cc9aded
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 26 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 50 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf