Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Mestringsforventning og fullføring av videregående skole blant første- og andregenereasjon innvandrere
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of Education.
2014 (Norwegian)Masteroppgave, 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [no]

Det er en utfordring for utdanningssystemet i Norge at mange elever ikke fullfører videregående skole og at innvandrere fullfører i mindre grad enn ikke-innvandrere. For å forstå bedre hva som kan gjøres i skolen for å bidra til at flere innvandrerelever fullfører videregående skole, er det viktig å få kunnskap om hva som kan være årsakene til at de ikke fullfører. Målet med denne studien var derfor å undersøke faktorer som vi antar påvirker om innvandrerelever fullfører videregående skole eller ikke.

I den pedagogiske forskningen har det vært stor interesse for hvilken betydning elevers mestringsforventning (self-efficacy) har i skolesammenheng. Tidligere forskningsresultater har bekreftet antagelser om at høy mestringsforventning har sammenheng med høy reell og opplevd mestring og at elever som opplever mestring får bedre skoleresultater og øker sin motivasjon for videre skolegang. Dermed øker også sannsynligheten for at de fullfører videregående skole. Det er imidlertid i liten grad undersøkt mestringsforventning hos ulike innvandrergrupper i Norge og om dette har en sammenheng med om de fullfører videregående skole.

I denne studien ble det derfor undersøkt om det for første- og andregenerasjon innvandrergutter og -jenter er: 1) forskjell på om de fullfører videregående skole, 2) forskjell på deres nivå av generell mestringsforventning; og 3) en sammenheng mellom mestringsforventning og fullføring av videregående skole. Det ble benyttet data fra en stor representativ spørreskjemaundersøkelse, Ungdomsdelen av Helseundersøkelsen i Oslo (UNGHUBRO), gjennomført i regi av Folkehelseinstituttet (FHI) og data fra Nasjonal utdanningsdatabase (NUDB). Data fra de to kildene ble koblet på individnivå.

Resultatene viste at andelen førstegenerasjon innvandrere som fullførte videregående skole var lavere enn andelen andregenerasjon innvandrere som fullførte. Dette funnet stemmer overens med tidligere forskning gjort på feltet. Forskjellen mellom første- og andregenerasjon innvandrergutter var på 12,2 prosentpoeng (henholdsvis 41,2 % og 53,4 %) og forskjellen mellom første- og andregenerasjon innvandrerjenter var på 11,6 prosentpoeng (henholdsvis 62,5 % og 74,1 %). Disse forskjellene er så store at de har praktisk betydning. Det ble imidlertid ikke funnet signifikant forskjell i nivå av mestringsforventning mellom de to gruppene. Ingen signifikant sammenheng mellom nivå av mestringsforventning og fullføring av videregående skole hos førstegenerasjon innvandrere (gutter og jenter) og andregenerasjon innvandrergutter ble funnet. Resultatene viste derimot signifikant sammenheng hos andregenerasjon innvandrerjenter, nemlig at oddsen for å fullføre videregående skole sank ved økende nivå av mestringsforventning. Dette funnet er overraskende og motsatt av teori og empiri om at høyere mestringsforventning har sammenheng med høyere sannsynlighet for å fullføre videregående skole. Sammenhengen som ble funnet her var imidlertid ikke sterk og kan skyldes type I-feil, det vil si at resultatene viste en sammenheng som ikke var der.

Designet og metodene som ble benyttet i studien og risiko for tilfeldige- og systematiske feil som seleksjonsbias, informasjonsbias og confounding blir drøftet. Deretter diskuteres alle resultatene i forhold til tidligere forskning før resultatene fra problemstilling to og tre diskuteres i forhold til teori om mestringsforventning og Deci og Ryan sin teori om selvbestemmelse.

Place, publisher, year, edition, pages
2014. , 68 p.
National Category
Education
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-27106OAI: oai:DiVA.org:ntnu-27106DiVA: diva2:757749
Supervisors
Available from: 2014-12-08 Created: 2014-10-23 Last updated: 2014-12-08Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltekst(1768 kB)110 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 1768 kBChecksum SHA-512
a6b845538de9a8dcdaec2dce18910ceb00e46e09c27c5300a32e4784264965c29d45f97a2f69801be6b06a57c04ec235801cb7647d6ede2ff8782e4a9b00c679
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Education
Education

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 110 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 39 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link