Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Balansekunstnerne: En studie om kvinnelige ledere og utbrenthet
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of Education.
2014 (Norwegian)Masteroppgave, 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [no]

Denne studien belyser kvinnelige ledere og utbrenthet ved å bruke kvantitativ forskningstilnærming. Dette omfatter å se nærmere på utbrenthet, arbeidsbelastning, kontroll, belønning, sosial støtte, rettferdighet, verdier, belønning og prestasjon.

Jeg har valgt å se nærmere på hvordan mellomlederne i mitt utvalg responderer på de ulike emnene i forhold til andre ledere. Problemstillingen forskes på gjennom følgende forskningsspørsmål: «Er mellomledere mer utbrent i større grad sammenlignet med andre ledere?», «Er mellomledere med prestasjonsorientering mer utsatt for utbrenthet sammenlignet med andre ledere som scorer lavere på prestasjonsorientering?» og «Hvordan opplever mellomledere belønning i forhold til sin stilling?»

Studien er gjennomført med ledere fra GROnett og 100ledere har deltatt i en spørreundersøkelse.

Resultatene viste at det er ingen signifikans mellom mellomledere og andre ledere når det gjaldt utbrenthet. For min studie betyr dette at mellomlederne ikke er mer utbrent enn andre ledere.

Resultatene viste ingen signifikans mellom mellomledere og andre ledere når det gjaldt læringsorientering. Korrelasjonsanalysen viste ingen sammenheng mellom mellomledere og andre ledere. For min studie betyr dette at mellomlederne ikke er mer opptatt av læring enn andre ledere, i tillegg til at det å være læringsorientert ikke har sammenheng med at man er mer utbrenthet.

Resultatene for prestasjonsorientering defensiv viste signifikans mellom mellomledere og andre ledere. Korrelasjonsanalysen viste positiv korrelasjon mellom utbrenthet og prestasjonsorientering defensiv. For mitt utvalg betyr at de respondentene som scoret høyt på prestasjonsorientering defensiv også scorer høyt på utbrenthet og motsatt, noe som viser at det å være prestasjonsorientert defensiv fører til en større sannsynlighet for å bli utbrent enn de som scorer lavere på prestasjonsorientering defensiv i mitt utvalg.

Resultatene for prestasjonsorientering offensiv viste signifikans mellom mellomledere og andre ledere. Korrelasjonsanalysen viste positiv korrelasjon mellom utbrenthet og prestasjonsorientering offensiv. For min studie betyr dette at de respondentene som scoret høyt på prestasjonsorientering offensiv også scoret høyt på utbrenthet og motsatt, noe som viser oss at det å være prestasjonsorientert offensiv fører til en større sannsynlighet for å bli utbrent enn de som scorer lavere på prestasjonsorientering offensiv. Studien viser at de mellomlederne som scorer høyere på prestasjonsorientering offensiv og prestasjonsorientering negativ er mer utsatt for utbrenthet enn ledere som scorer lavere på prestasjonsorientering.

Resultatene for belønning viste ingen signifikans mellom mellomledere og andre ledere. For min studie betyr dette at respondentene, uavhengig av stilling, er fornøyd med belønning på egen arbeidsplass.

Resultatene er diskutert i forhold teori om utbrenthet, belønning og prestasjon i tillegg til tidligere forskning, mine antakelser om hvordan utvalget mitt var samt utfordringer med at påstandene i undersøkelsen min ikke var utprøvd på forhånd.

Det mest overraskende funnet i studien min er at mellomlederne i mitt utvalg ikke er mer utbrent enn andre ledere. Det viktigste funnet i studien er at det er signifikante forskjeller mellom mellomledere og andre ledere når det gjelder prestasjonsorientering defensiv og prestasjonsorientering offensiv, i tillegg til positiv korrelasjon, noe som viser oss at de som scorer høyt på prestasjonsorientering defensiv eller prestasjonsorientering offensiv også scorer høyt på utbrenthet.

Place, publisher, year, edition, pages
2014. , 62 p.
National Category
Education
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-26889OAI: oai:DiVA.org:ntnu-26889DiVA: diva2:753069
Supervisors
Available from: 2014-12-04 Created: 2014-10-07 Last updated: 2014-12-04Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltekst(1402 kB)31 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 1402 kBChecksum SHA-512
56fa967686ae1e683489f134504879872874e4515a3a42c552add572fad894cedfbc8b1d281d8a0ff2aa58b010bdfc31472e429c8a2f69422ecf731874105c8a
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Education
Education

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 31 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 106 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link