Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Stort og flott? Eller smått og godt?: En kvantitativ analyse av kommunenes ressurser og egenskaper, og deres innvirkning på levekårene i kommune-Norge. Har kommunestørrelse og lokal politiske forhold betydning for levekårene?
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of sociology and political science.
2014 (Norwegian)Masteroppgave, 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [no]

Formålet med denne analysen var å se nærmere på levekårene i kommune-Norge. Eksisterer det forskjeller mellom kommunene? Og kan vi si noen om levekårene til innbyggerne ut ifra gitte kjennetegn ved bostedskommunen? Som et bakteppe rundt oppgaven lå spørsmålet om kommunesammenslåing. Debatten rundt kommunesammenslåing er en gjenganger i norsk politikk, og oppgaven ønsket å undersøke om størrelsen på kommunen kan ha noen innvirkning på levekårene. Er det slik at levekårene og utdanningsnivået er bedre i kommuner med færre innbyggere? I tillegg vil oppgaven fokusere på debatten rundt lokalt selvstyre. Har lokale politikere noen innvirkning på levekårene i kommunene, eller bestemmes alt fra statlig hold?

Det empiriske grunnlaget til oppgaven er hentet ut fra norsk samfunnsvitenskapelige datatjeneste sin kommunedatabase. Analysen er blitt gjennomført i to hoveddeler. Den første delen baseres seg på levekårsindeksen fra 2008 som avhengig variabel, mens den andre delen benytter utdanningsindikatoren fra 2008 som avhengig variabel. Utdanningsindikatoren ble ikke tatt med i samleindikatoren for 2008, og vi valgte dermed å kjøre en egen analyse med denne i oppgaven for å gi et mer supplerende bilde på levekårene i kommune-Norge. Det er først og fremst blitt testet for om folketall og politikkvariabler har noen innvirkning på levekårene i kommunene. Oppgaven vil også kontrollere for om en rekke andre egenskaper ved kommunene vil ha innvirkning på levekårene, blant annet økonomiske forhold, alderssammensetning og innvandrerandel.

Analyseresultatene viser at folketallet i kommunene vil ha en effekt på levekårene når de mest folkerike kommunene filtreres ut av analysen. Funnet er i tråd med hovedhypotesen i oppgaven som antok at levekårene er bedre i små kommuner. Hovedhypotesen blir derimot ikke bekreftet når målet på levekår er utdanningsnivået i kommunene, der den bivariate analysen viser at utdanningsnivået er bedre i mer folkerike kommuner. Samtidig er ikke denne sammenhengen signifikant når det kontrollerer for en rekke andre forhold ved kommunene. Oppgaven hadde som problemstilling å undersøke hvilke egenskaper og ressurser som har innvirkning på levekåren i kommunene. Som en underproblemstilling ønsket vi i oppgaven å se om lokale politikere har noen påvirkningskraft på lokale forhold. Ut ifra funnene i analysen tyder mye på at det er en sammenheng mellom ordførers partitilhørighet og levekår i kommunene. I tillegg fremkommer det i analysen at det eksisterer regionale ulikheter i levekårene. Analysen bekreftet at kommunenes og innbyggernes inntektsnivå og vil ha en positiv innvirking på levekårene i kommunene.

Place, publisher, year, edition, pages
2014.
National Category
Political science and organizational theory
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-26522OAI: oai:DiVA.org:ntnu-26522DiVA: diva2:748379
Supervisors
Available from: 2014-11-20 Created: 2014-09-19 Last updated: 2014-11-20Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(699 kB)31 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 699 kBChecksum SHA-512
af971f9aa83ac8a95c1e9f57b3c473041bc223ef4e495483894ed77e8f9e484143d90fbf4b603c40d550032ac2a1290eba7582b79c8d7d26021eab8f9691c0fe
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of sociology and political science
Political science and organizational theory

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 31 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 272 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link