Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Barns deltagelse i syning og begravelse: Et kvalitativt forskningsstudie av barns deltagelse i syning og begravelse, og hva slags innvirkning deltagelsen har på barns sorgprosess og forståelse av døden
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of Education.
2014 (Norwegian)Masteroppgave, 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [no]

Målet med denne undersøkelsen var å få innsikt i barns deltagelse i ritualene syning og begravelse. Aldersgruppen det har blitt fokusert på, er barn i alderen seks til tolv år. Temaets aktualitet er stor, ettersom mange barn i denne aldersgruppen kan oppleve død i nærmeste familie. Av denne grunn er det viktig at fagfolk, foreldre og andre har kunnskap om den innvirkning deltagelse kan ha på barns sorgprosess og forståelse av døden. Ut fra dette ble følgende problemstilling formulert: ”Hvordan kan deltagelse i ritualene syning og begravelse virke inn på barns sorgprosess og forståelse av døden?

Undersøkelsens teoretiske utgangspunkt er blant annet forankret i Piagets teori om barns kognitive utvikling, samt Dyregrovs teori om barns sorgprosess og deres deltagelse i ritualer. Raundalen og Schultz sin teori om barns forståelse av døden har også blitt vektlagt. Det nevnes også andre teorier og teoretikere i undersøkelsen, som støtter opp under de ovennevnte temaenes viktighet.

Forskningsmetoden som har blitt tatt i bruk, er kvalitativ forskningsmetode, ved halvstrukturerte intervjuer av fire informanter. De fire hovedkategoriene i undersøkelsen er basert på informantenes uttalelser under intervjuene. På denne måten forsøker jeg å få frem svar som skal kunne gi et mest mulig systematisert og dekkende bilde av de erfaringer og opplevelser undersøkelsens informanter ga uttrykk for. De fire kategoriene som ble utformet med bakgrunn i informantenes uttalelser, var barns sorg, forståelse, kommunikasjon og deltagelse i ritualer. Alle hovedkategoriene har også til sammen åtte underkategorier. Dette er ment å gi et best mulig dekkende bilde av informantenes syn på barns sorgprosess og forståelse av døden, samt selve deltagelsen i ritualene.

Denne undersøkelsens sentrale tendenser viser at barns deltagelse i ritualer kan ha en positiv virkning på deres sorgprosess og forståelse av døden. Barn opplever tilsynelatende en større grad av tilhørighet gjennom deltagelse, og det gir dem et stødigere grunnlag for forståelse. Aktiv deltagelse var også et element som dukket opp, hovedsakelig i sammenheng med ritualet begravelse. Å la barna velge sanger eller legge ned blomst på kisten, virket å ha gitt dem en større grad av forankring i ritualet.

Til slutt pekes det på undersøkelsens implikasjoner i forhold til videre forskning, samt eventuelle begrensninger. Det konkluderes hovedsakelig med at det kunne vært et fruktbart prosjekt å utføre longitudinelle studier på temaet, for å få et dypere innblikk i deltagelses virkning på barns sorgprosess og forståelse. Videre anses det også som viktig at forskning på lærere og spesialpedagogers forståelse av barns sorg bør utføres. Ved å se på dette temaet fra forskjellige samfunnsvinkler, kan man kanskje kunne skape en krisepedagogisk plan til bruk for alle involverte voksne. Denne undersøkelsens begrensninger ligger i all hovedsak i informantenes uttalelser og muligheten for generalisering. Informantene kan ha holdt tilbake informasjon, og det har i undersøkelsen ikke vært noe mål om at forskningsresultatene skal være representative for andre personer.

Place, publisher, year, edition, pages
2014. , 77 p.
National Category
Education
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-25870OAI: oai:DiVA.org:ntnu-25870DiVA: diva2:741929
Supervisors
Available from: 2014-11-03 Created: 2014-08-29 Last updated: 2014-11-03Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltekst(1492 kB)50 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 1492 kBChecksum SHA-512
8354bf5933aa658c7c543c01e6125535b7b3cc3c252556c1237718edd784fb729027084929675f384e380aad793aed95bd76f9f83e8f37308a048738dd5530df
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Education
Education

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 50 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 74 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link