Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Hvilke forventninger har offentlige organisasjoner til bruk at skytjenester: En studie av forventninger, utfordringer og konsekvenser for organisasjon og ledelse ved utstrakt bruk av skytjenester i offentlig sektor
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of sociology and political science.
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of sociology and political science.
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of sociology and political science.
2014 (Norwegian)Masteroppgave, 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [no]

Stortingsmelding 23 (Kommunal- og moderniseringsdepartementet, 2013) og Stortingsmelding 1 («Forslag til statsbudsjett 2014,» n.d.) som viser regjeringens ønske om at offentlig sektor skal tilby digitale tjenester til befolkningen, er et av utgangspunktene for denne kvalitative studien der vi har ønsket å finne ut hvilke forventninger det er til utstrakt bruk av skytjenester i offentlige organisasjoner. Samtidig er det også en studie av hvilke utfordringer og konsekvenser som kan sees for organisasjon og ledelse i disse organisasjonene. Dette mener vi er interessant fordi det er publisert relativt lite relatert til disse problemstillingene. De fleste publikasjonene omhandler mer teknologiske og sikkerhetsmessige utfordringer.

Vi har intervjuet ti informanter som jobber med ledelse og rådgivning knyttet til IKT-oppgaver i offentlige organisasjoner, og data ble samlet inn gjennom semistrukturerte intervjuer. Basert på intervjuene ble datamaterialet strukturert i fire kategorier: bruk i organisasjonen, samarbeid og samhandling, ledelsens utfordringer og kompetanse. De innsamlede dataene har vi drøftet mot relevant teori og tidligere forskning, og hovedtrekkene vi ser, er at skytjenester kan endre måten vi jobber på og føre til større samhandling i og på tvers av avdelinger og sektorer.

Vi ser at vellykket innføring av ny teknologi avhenger av ansattes deltakelse og at det fokuseres på å endre arbeidsprosesser. Ny teknologi gjør det mulig å endre måten man jobber på. Dersom man ikke endrer arbeidsmåter og prosesser, vil det ikke være mulig å utnytte mulighetene som skyen gir. Bruk av skytjenester vil øke i omfang, og det gir nye problemstillinger knyttet til datakvalitet og eierskap. Samtidig viskes skillet mellom privat og jobb ut. Skytjenester gjør det mulig å jobbe mer distribuert og gir grunnlag for større åpenhet, økt delingskultur og samarbeid. På den måten kan skyen påvirke organisasjonene i retning av færre siloer og mindre hierarki.

Bruk av skytjenester vil føre til endring i IT-avdelingens posisjon og makt i organisasjonen dersom driftsoppgaver flyttes ut i skyen. Det vil derfor også bli mindre behov for kompetanse innen IT-drift og mer behov for juridisk kompetanse, innkjøp, revisjon og risikoanalyse.

Endringskompetanse og evne til gode forberedelser vil bli viktig for organisasjonen og dens ledere, sammen med forståelse av nettverk, relasjonsmønstre og sosial forankring hos den enkelte.

Hos informantene er det store forventninger knyttet til hva skyen kan forbedre. De ser at det vil kreve omstilling for både ledere, ansatte og organisasjonen som helhet, men inntrykket er at informantene er mer fokusert på teknologien enn de menneskelige aspektene ved bruk av skytjenester.

Place, publisher, year, edition, pages
2014.
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-25770OAI: oai:DiVA.org:ntnu-25770DiVA: diva2:740523
Supervisors
Available from: 2014-10-23 Created: 2014-08-25 Last updated: 2014-10-23Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(531 kB)182 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 531 kBChecksum SHA-512
2ae149772e7ea0ae454b5014644a47f529291538d2318907c4a0dc57602310d27d7904cb88d070908411a7f5545ec1cbbb43bb5fcdb30f5ebaebf4ace6bfd693
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of sociology and political science

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 182 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 45 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link