Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
«Det handler om å bygge opp i fredstid…»: Eit fenomenologisk studie om korleis lærarar opplever elevar som viser proaktiv aggresjon, og korleis dei opplever at deira klasseleiing og deira relasjonar til desse elevane kan vere med på å førebyggje mobbing i klasserommet
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of Education.
2013 (Norwegian)Masteroppgave, 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [no]

Studien sitt formål er å utvikle kunnskap om lærarar sine opplevingar av elevar som viser proaktiv aggresjon, og korleis dei opplever at deira klasseleiing og relasjonsbygging kan vere med å førebyggje at desse elevane mobbar i klasserommet. Eg har intervjua lærarar på mellomtrinnet. Gjennom deira opplevingar har eg henta inn erfaringar og kunnskap om denne elevtypen. Studien si problemstilling har på bakgrunn av dette vore å finne ut korleis lærarar opplever møtet med elevar som viser proaktiv aggresjon, og korleis dei opplever at deira klasseleiing og deira relasjonar til desse elevane kan vere med på å førebyggje mobbing i klasserommet.

I studien sin teoridel er det innleiingsvis gjort greie for omgrepa utagerande åtferd og aggresjon. Vidare er det lagt vekt på å beskrive den proaktive aggresjonsforma, då det er denne forma for aggresjon som er utgangspunkt for problemstillinga mi. Det vil bli lagt vekt på kva proaktiv aggresjonen er og vidare kva som kjenneteiknar denne negative åtferda. Det neste teorikapittelet vil omhandle ulike faktorar i forhold til mobbing. Før det til slutt vil bli vektlagt å formidle teoretiske grunngitte tiltak for å førebyggje at elevar som viser proaktiv aggresjon mobbar i klasserommet. Her vil klasseleiing og relasjonsbygging mellom lærar og elev vere i fokus.

Med utgangspunkt i problemstillinga mi er det ei kvalitativ forskingstilnærming som ligg til grunn for denne studien. Kvalitativ forsking tek for seg små utval, der målet er å gi eit djupare grunnlag for forståing av sosiale fenomen med bakgrunn i fyldige data frå dei personane og situasjonane som blir studert. For å hente inn datamaterialet har eg nytta meg av kvalitativt intervju. Utvalet består av tre lærarar som alle jobbar på mellomtrinnet på same barneskule. I analyse og drøftingsdelen blir dei ulike kjernekategoriane presentert, og deltakarane sine svar blir tolka ut ifrå problemstillinga og relevant teori.

Studien sine resultat viser generelt at deltakarane hadde kunnskap om elevar som viser proaktiv aggresjon. Dei hadde mange ulike opplevingar og erfaringar i forhold til desse elevane, og dei poengterte mellom anna at det på ulike måtar var ei utfordrande elevgruppe å arbeide med. Dei la vidare vekt på at dei opplevde at det å vere tydeleg og observant, samt å skape relasjonar og fokusere på det positive, var viktig i arbeidet med å førebyggje at elevane som viste proaktiv aggresjon mobba i klasserommet.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 63 p.
National Category
Education
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-25502OAI: oai:DiVA.org:ntnu-25502DiVA: diva2:735920
Supervisors
Available from: 2014-10-14 Created: 2014-08-04 Last updated: 2014-10-14Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltekst(1196 kB)58 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 1196 kBChecksum SHA-512
9ec027bdc1bd7672d70c68c49ebfd7024d7ac3eff9e4ec9971596b8699e7aa207c165cb24b426642091e9f8957be0ed5844806d919ecdaf34cf539e90fa0498a
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Education
Education

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 58 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 19 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link