Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf
Hinder för hållbar konsumtion: En studie om konsumenters attityder och beteende gällande ekologiska livsmedel
Umeå University, Faculty of Social Sciences, Umeå School of Business and Economics (USBE), Business Administration.
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Knappast någon kan ha undgått det faktum att förändringar i klimatet, obalanser i världens ekosystem och förlusten av biologisk mångfald hotar om allvarliga negativa konsekvenser för människor och planet.Vi människor har med dramatisk populationsökning, obegränsad ekonomisk tillväxt och konsumtionshets förbrukat och förbrukar resurser av jorden på ett oansvarsfullt och ohållbart sätt. Matkonsumtionen är ett av de konsumtionsområden som står för störst negativ miljöpåverkan. Enligt Livsmedelsverket (2013) står den för ca 25 procent av dagens miljöförstöring. Naturvårdsverket (2014) konstaterar att en förändring av människans konsumtionsbeteende är ett måste för att kunna vända negativa trender och främja ett hållbart samhälle. Genom att byta konventionella livsmedel till ekologiska kan vi på ett enkelt sätt främja och minska belastningen på miljön utan att behöva allt för stor ansträngning. Med allt detta sagt så visar siffrorna en annan sida, där ekologiska livsmedel enbart står för 3,9 procent av den totala livsmedelförsäljn ingen i sverige, enligt SCB (2012)

Vad man kan dra för slutsatser av detta är att det finns gott om rum för förbättring. Därför syftar denna studie att identifiera konsumenternas barriärer genom att undersöka deras attityder och beteenden när det kommer till konsumtion av ekologiska livsmedel och marknadsföringen av dessa. Vi kommer analysera resultatet från studien och resonera kring vad som skulle kunna påverka kunderna att konsumera ekologiska livsmedel framför konventionella. Det empiriska materialet har samlats in med hjälp av enkäter som vi kopplat till de teorier vi använt dessa är, Konsumtionsprocessen, attityd – beteende gapet, och marknadsföringsmixen via 4C-modellen. Med hjälp av denna enkät har vi undersökt konsumenternas barriärer genom att undersöka deras attityder och beteenden när det kommer till konsumtion av ekologiska livsmedel och marknadsföringen av dessa.

De slutsatser vi kan dra är att attityd - beteende gapet visar på att ett visst gap existerar, dock med svag indikation. Resultaten visar att de som anger att det är viktigt för dem också handlar ekologiska livsmedel ofta. De som inte anser det viktigt att handla ekologiskt inte heller handlar dessa ofta. Lite motsägande visar även resultaten att en stor andel som anser att de borde handla mer ekologiska livsmedel inte letar aktivt efter dessa. kundens barriärer som existerade för respondenterna var främst pris, utbudet av ekologiska alternativ och svårigheter att hitta ekologiska alternati. Kommunikationen i form av marknadsföring av ekologiska livsmedel och dess påverkan på kunden, är att de flesta respondenterna anger att de inte i större utsträckning blir exponerad av marknadsföring av ekologiska livsmedel. Vidare så visar våra resultat på att kunderna ej påverkas av denna marknadsföring till att direkt handla mer. Våra resultat visar dock att kundernas vilja att lära sig mer ökar av marknadsföring av ekologiska livsmedel. Så livsmedelsbutiker bör använda sig av utbildande innehåll i sin marknadsföring av dessa livsmedel för att öka försäljningen av ekologiska livsmedel.

Place, publisher, year, edition, pages
2014. , 60 p.
Keyword [sv]
ekologiska livsmedel, marknadsföring, barriärer
National Category
Business Administration
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-91040OAI: oai:DiVA.org:umu-91040DiVA: diva2:733321
Educational program
Study Programme in Business Administration and Economics
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-07-09 Created: 2014-07-08 Last updated: 2014-07-09Bibliographically approved

Open Access in DiVA