Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Västertorps parkbadhus
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
The Park Swim Centre in Västertorp (English)
Abstract [sv]

Mitt i gränsen mellan stadsdelarna Västertorp och Hägerstensåsen i Stockholm ligger den avlånga Mellanbergsparken. I det norra kortändan hittar man Hägerstensåsens tunnelbanestation och i den söndra går den mycket trafikerade motorleden E4an. Det är en platt park med få träd så den är starkt bullerstörd från E4an. I den söndra ändan finns ett utomhusbad som är välbesökt varma sommardagar, men  motorvägens närvaro går inte att ignorera, så badupplevelsen blir inte fullt så avslappnande som den skulle kunna önskas.

Västertorps parkbadhus är tänkt att ligga i det sydvästra hörnet och då fungerar som skydd mot bullret. De högsta delarna i byggnaden hamnar närmast motorvägen för så stor bullerdämpning som möjligt, och för att minimera skuggningen av parken och utomhusbadet.

Hela byggnaden är dessutom täckt med ett spaljésystem där klätterväxter kan slingra sig, och de tillsammans med den skog som planteras på markplätten som lämnats mellan byggnaden och motorvägen, bidrar ytterligare till bullerdämpning, samt till luftrening från alla avgaser.

Entrén till parkbadhuset och dess tillhörande sporthallar är belägen i en gångtunnel som går genom byggnaden från den nuvarande gångtunneln under Personnevägen. För upplivning av tunneln och förståelse av byggnadens funktion finns här fönster in den djupa hoppbassängen. Själva simhallen är sammansatt av tre volymer som har olika takhöjd och nivå på golven som skapar flera typer av rumsligheter i ett och samma rum. Mellan de tre delarna finns dessutom höga pelare med metallstag emellan som stabiliserar den stora hallen. Längs dessa växer klätterväxter som tar in parkupplevelsen även inomhus. I den minsta volymen, ägnat främst barnen, finns också stora träd planerade som skapar nya rum mellan dem samtidigt som de förbättrar luftkvaliteten.

Abstract [en]

Amid the border between the districts Västertorp and Hägerstensåsen in Stockholm is the elongated park "Mellanbergsparken" situated. In the northern short end of the park you find Hägerstensåsen subway station and in the southern end is the highly trafficked freeway E4. The park is a flat landscape with few trees so the loud noise from the E4 is much disturbing. In the southern end is an outdoor swimming pool that is frequented hot summer days, but the presence of the motorway can't be ignore, so the experience of bathing will not be quite as relaxing as desired.

The Park Bathhouse in Västertorp is supposed to be located in the southwest corner and then acts as noise protection against the motorway. The highest parts of the building are closest to the freeway for as much noise reduction as possible, and also to minimize shading of the park and outdoor bath.

The entire building is additionally covered with a trellis system where vines can wriggle, and they, together with the forest planted on the land between the building and the highway, further contributes to noise reduction as well as air purification from all exhaust.

The entrance to the park bathhouse and its associated sports halls are situated in a pedestrian tunnel that goes through the building from the existing underpass under Personnevägen. For understanding of the building's function there will be windows that go in to the deep diving pool.

The swimming pool hall is composed of three volumes that have different height and level the floors, creating several types of spatial features within a single room. Between the three components is also high pillars with metal rods between which stabilizes the large hall. Along these wriggle vines that take the park experience indoors. In the smallest volume, devoted mainly to children, there are large trees planted, creating new rooms between them while improving air quality.

Place, publisher, year, edition, pages
2014. , 5 p.
Keyword [en]
Swim centre, bathhouse
Keyword [sv]
Badhus, simhall, pool, kommunal, Västertorp, Hägersten, Mellanbergsparken, Stockholm, park, spaljé, grön fasad
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-146973OAI: oai:DiVA.org:kth-146973DiVA: diva2:726966
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-10-01 Created: 2014-06-19 Last updated: 2014-10-01Bibliographically approved

Open Access in DiVA