Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Walden 2.0
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2014 (English)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Tyresö är en växande kommun i behov av fler bostäder. Tyresö är väldigt utspritt med låg bebyggelse. Även nära centrum är bebyggelsen utspridd med stora ”tomma” ytor emellan bostadsområden, kontor och handel. De tomma ytorna består i många fall av barrskog och dessa ”tomma” områden skapar idag distanser mellan bostadsområdena samtidigt som de fungerar som hundrastning och motionsspår. Det finns en utmaning i dessa platser mellan bostadsområdena, att bygga bostäder som förtätar utan att ta bort skogens kvalitéer, känslan av rymd, dess möjligheter och nuvarande användningsområden, bostadsområden som inte hindrar allmänhetens användning av platsen utan minskar avstånden i Tyresö. Ett typ av boende som rättar sig efter naturen, efter årstider. Som tillåter dess brukare att bo i en skog, att bo med en skog. Att låta delar av huset vara stängt på vintern för att sedan öppna upp på sommaren och bli flera gånger så stort, att använda huset efter årstiderna. Ett boende där inne och ute smälter ihop och den enda utsikten är träd. 

Mitt förslag på hur detta ska lösas är med ett hus som är uppdelat i två delar En del ”LÅDAN”. Ett prefabricerat betongblock där sovrum, badrum och massor av förvaring finns. LÅDAN är dessutom ett passivhus. Under de kalla månaderna bor man bara i detta hus och stänger av hus nummer två med en skjutdörr. Den andra delen av huset är KOJAN. Ett ”lätt” trähus som används under de varmare månaderna på året och är därför inte lika välisolerat. KOJAN byggs på plats efter marken, där det finns ett berg svänger väggen. KOJAN kan också anpassas vertikalt med flera terrasseringar.

Abstract [en]

Tyresö is a growing municipality in need of more housing. The buildings in Tyresö are spread out and low. Even near the center, the housing areas are intercepted by large "empty " spaces between residential , office and retail areas. The empty spaces consist in many cases of forest and these "empty" areas creates distances between residential areas while acting as a dog exercise area and jogging track. There is a challenge in these places in between. Building homes that condenses without removing the qualities of the forest, the sense of space, its potential and current uses, residential areas that do not impede the public's use of the site without decreasing the distances in Tyreso. One type of accommodation that conforms to nature, after seasons. That allows its wearers to live in a forest. Allowing parts of the house to be closed in the winter to then open up in the summer and become several times larger. An accommodation in which inside and outside melt together and the only view is trees.

 

My suggestion on how this can be solved is with a house that is divided into two parts: One part " BOX ". A prefabricated concrete box where bedroom, bathroom and plenty of storage are available. BOX is additionally a passive house. During the cold months one can live only in this house. The other part of the house is HUT. A "light" timber room used in the warmer months of the year and is therefore not as well insulated. HUT is built on site after the ground. HUT can also be adjusted vertically with several terraces.

Place, publisher, year, edition, pages
2014. , 3 p.
Keyword [sv]
walden, bostadshus, skog, Tyresö
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-145999OAI: oai:DiVA.org:kth-145999DiVA: diva2:721507
Subject / course
Architecture
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-09-08 Created: 2014-06-04 Last updated: 2014-09-08Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(23854 kB)66 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 23854 kBChecksum SHA-512
76de508f0196416b5aad06a57fd8e81181e26c63ce259a0d86758d38e8bfad323f459fb75954d1e11fd8761eceaa115c4ccddb11d17ffadeaffc0a4fb2ebff8f
Type fulltextMimetype application/pdf

Search in DiVA

By author/editor
Andersson, Matilda
By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 66 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 204 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf