Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Kollega - Leder - Kollega: En studie av valgt lederskap: Instituttledernes egen opplevelse av instituttlederrollen ved NTNU
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of Adult Learning and Counselling.
2013 (Norwegian)MasteroppgaveStudent thesis
Abstract [no]

Dette er en masteravhandling, i organisasjon og ledelse ved NTNU, om valgt ledelse. Valgt ledelse er en vanlig ledelsesform i organisasjoner, styrer og ledelsen ved en del norske universiteter. Denne oppgavens forskningsobjekt er den valgte instituttlederen.

Oppgaven er aktuell da NTNUs styre har besluttet å gå over fra valgte til tilsatte instituttledere i hele organisasjonen. Denne beslutningen er gjort på tvers av flertallet av de vitenskapelige ansattes ønsker.

Min overordnede problemstilling som danner bakteppet for denne oppgaven er: «Er den valgte instituttlederen en gammeldags ledelsesform som er ineffektiv, konfliktfylt og en rolle «ingen» ønsker å ta, eller er den framtidas kunnskapsledelse?», mens oppgavens forskbare problemstilling er: «med utgangspunkt i generell ledelsesteori: hvordan oppleves valgt ledelse (instituttlederrollen)?». Min tilnærming til å belyse begge problemstillingene er gjennom å intervjue seks valgte instituttledere ved NTNU og sammenholde funnene fra disse intervjuene med fire teoretiske perspektiver, det tradisjonelle-, det moderne- og det postmoderne perspektivet, samt et perspektiv om autentisk ledelse.

Hovedtrekkene av instituttledernes opplevelse kan sammenfattes i fire undergrupper:

  • Rolledefinering, instituttlederne anser sin hovedrolle som en tilrettelegger for at de vitenskapelig ansatte ved instituttet skal få best mulig vilkår til å drive sin faglige virksomhet.
  • Rollemobilitet, med at de utøver sitt lederskap i visshet om at de er valgte og at deres beslutninger er gjort ut fra dette, og som videre gjør at de utfører sitt lederskap på en ydmyk, demokratisk måte til det beste for sine ansatte.
  • Rollekonflikt, lederne oppgir at rollen ikke er spesielt konfliktdrivende og at de fleste ser seg selv som ansattes tillitsperson.
  • Effektivitet, instituttlederne har tro på at modellen med valgt instituttleder kan fremme effektivitet, da de kjenner de ansatte og dermed den viktigste «produksjonsfaktoren» ved universitetet.

I diskusjonen drøfter jeg fem påstander som er utledet av mine tolkninger av instituttledernes svar opp mot de fire teoretiske perspektivene som igjen er med på å belyse oppgavens to problemstillinger. Dette er en kvalitativ studie hvor formålet er å belyse og få en dypere forståelse av den valgte instituttlederrollen som fenomen.

Denne oppgaven konkluderer ikke på spørsmålet om den valgte instituttlederrollen er utdatert eller er framtidens ledelse, men spørsmålet blir kommentert ut i fra fire tilnærminger. Denne oppgaven kan sees på som en kommentar til en spesiell ledelsesform som nå er historie ved NTNU og på vikende front i universitetssektoren.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 57 p.
National Category
Education Social science Psychology
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-24220OAI: oai:DiVA.org:ntnu-24220DiVA: diva2:701158
Supervisors
Available from: 2014-03-04 Created: 2014-03-04 Last updated: 2014-04-01Bibliographically approved

Open Access in DiVA

masteroppgave.ka(1407 kB)69 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 1407 kBChecksum SHA-512
90276240b59f7235300bc9e3094e37b3b3990ac2d2c44275cf49f2c05f707d6bb2b63bb5adb93e8854190cf9fd08f871caca73dab3b4fd2d00d96deaedbeda85
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Adult Learning and Counselling
EducationSocial sciencePsychology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 69 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 62 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link