Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
"Med midlertidig fortøyning i Norge": Mobilitet, identitet og translokalitet blant høykvalifiserte arbeidsmigranter
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of Social Anthropology.
2013 (Norwegian)Masteroppgave, 40 credits / 60 HE creditsStudent thesis
Abstract [no]

Denne oppgaven er en studie av høykvalifiserte utenlandske arbeidstakere i Trondheim. Internasjonalisering og økende spesialisering i arbeidslivet er et av mange trekk ved dagens globalisering. I takt med utviklingen av transport- og kommunikasjonsteknologi har arbeidstakere blitt stadig mer mobile, og det er i dagens globale økonomi en økende kamp om høyt utdannede mennesker. Basert på høykvalifiserte arbeidsmigranters egne fortellinger vil oppgaven søke å gi en bedre forståelse av hvem de høykvalifiserte arbeidsmigrantene er, hvorfor de velger å emigrere fra sine hjemland, hvorfor de kommer til Norge og hvorfor de velger å bli eller eventuelt reise videre. Sentralt i analysen står nyere samfunnsvitenskapelige perspektiver på mobilitet og mobiliteter.

Innvandring av høykvalifisert arbeidskraft er et aktuelt tema i norsk offentlig og politisk debatt. En utfordring som gjentagende tas opp i mediedebattene er hvordan norsk næringsliv skal kunne holde på den høykvalifiserte arbeidskraften de har rekruttert internasjonalt. En vanlig oppfatning er at integrering i norsk samfunn og kultur virker stabiliserende, og at det derfor må legges til rette for dette. Oppgaven viser at integrering for de høykvalifiserte arbeidsmigrantene ikke nødvendigvis er et mål i seg selv. De høykvalifiserte arbeidsmigrantene i denne studien har en kosmopolitisk orientering, hvor de er åpne for det som er nytt og annerledes, men som forholder seg til dette på sine egne premisser. Gjennom en analyse av deres historier, hvor begrepet ’narrativ plassering’ står sentralt, viser oppgaven at de høykvalifiserte arbeidsmigrantene kontinuerlig vurderer arbeidsforhold og livsbetingelser i Norge med steder de tidligere har bodd og arbeidet, samt steder de vurderer å flytte til i fremtiden. Deres tilhørighet er ikke primært knyttet til et bestemt geografisk sted, men til de translokale, sosiale og familiære nettverkene de er del av.

Deres hverdagsliv påvirkes likevel av de lokale strukturene. I oppgaven analyseres enkelte sitasjoner hvor de høykvalifiserte arbeidsmigrantene finner det problematisk å være i Norge. Det vil komme frem at de opererer med en sterk distinksjon mellom ’internasjonale’ og ’lokale’ mennesker, og at deres signifikante andre er ikke ’nordmenn’ per se, men de ’lokale’, altså mennesker med en sterk lokal forankring og identitet. I møtet med de lokale, samt med de norske egalitære strukturene får de ofte ikke anerkjent sin identitet med en høy sosial status. På grunn av manglende kompetanse i norsk språk føler de seg stigmatisert og satt i bås, av lokale mennesker som plasserer dem i samme kategori som vanskeligstilte migranter som kommer til Norge.

Til slutt tar oppgaven for seg hva de høykvalifiserte arbeidsmigrantene føler om tilhørighet og hvilke tanker de har om fremtiden. Det kommer frem at det som med tiden begrenser mobiliteten er knyttet til livsløpets stadier, heller enn aspekter ved den ’norske kulturen’.

Place, publisher, year, edition, pages
2013.
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-24146OAI: oai:DiVA.org:ntnu-24146DiVA: diva2:698629
Supervisors
Available from: 2014-03-18 Created: 2014-02-24 Last updated: 2014-03-18Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltekst(605 kB)115 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 605 kBChecksum SHA-512
d06b5a81ad6e50b1584d640911bbac318c84d5db6207363bee8b0ca0058049b156d6ac6403422a204c9a0dd16595209161246fcedbebdc1ab927f89623829753
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Social Anthropology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 115 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 121 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link