Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
På lag med språket: Rolleforståelse og utfordringer i tolkens arbeid i den kommunale tolketjenesten
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Humanities, Department of Interdisciplinary Cultural Studies.
2013 (Norwegian)Masteroppgave, 40 credits / 60 HE creditsStudent thesis
Abstract [no]

Formålet med denne masteroppgaven er å belyse hva som ligger i tolkens rolleforståelse, og studere hvilke utfordringer man kan møte i arbeidet som tolk i den kommunale tolketjenesten. Med kvalitativ metode som utgangspunkt, baseres oppgavens empiriske materiale på intervju med sju informanter. I første del av analysen, ser jeg nærmere på hva tolkene selv anser som kriterier for å være en god tolk. Dette undersøker jeg både i lys av de yrkesetiske retningslinjene, men også annen teori innen tolkefeltet, nasjonalt så vel som internasjonalt.

Dilemmaet rundt tolken som kulturinformant er tema for andre del av analysen. Her står ulike forståelser av begrepet «kultur» hos partene i tolkesamtalen sentralt. Jeg peker på hvordan slike oppfatninger får konsekvenser for hvordan tolkene utspiller sin rolle, og undersøker høy- og lavkontekstkultur som én mulig årsak til at tolken går inn i samtalen som kulturformidler.

Videre diskuterer oppgaven hvordan tolkesamtalen kan sees som et triangulært forhold, der en mulig makt(u)balanse gjør seg gjeldende. Jeg ser nærmere på hvordan partenes implisitte roller – der tolkebrukeren sees som «majoritet», klienten som «minoritet», blir én mulig årsak til et slikt maktforhold. Tolkens mulige makt gjennom språkkunnskaper blir en annen viktig del av denne maktrelasjonen. Samtidig studerer jeg hvorvidt tolken kan ivareta sin upartiske rolle i tolkesituasjonen, til tross for urealistiske krav og forventninger fra tolkebrukernes side.

I siste del av oppgaven diskuterer jeg om Marianne Gullestads forståelse av sentrale begreper i debatten om norsk innvandring kan kaste lys over de utfordringene som oppstår i tolkesamtalen som arbeidskontekst. Samtidig ser jeg hvordan kulturelle forutinntattheter får betydning i tolkesamtalen, og på hvilke måter disse synliggjøres.

Avslutningsvis trekker jeg trådene fra analysen. Her peker jeg særlig på hvordan utdanning og opplærling av tolker og tolkebrukere står sentralt. Samtidig vil bedre klargjøring av gråsoner i de yrkesetiske retningslinjene være en nøkkel til bedre kvalitetssikring av tolken og vedkommendes kompetanse, så vel som ansvarsområde. Et klart definert rammeverk blir videre viktig for tolkebrukerne, ved at disse dermed oppnår en bedre forståelse av hva man kan forvente av tolkens rolle og forpliktelser. For å sikre kvaliteten på tolketjenesten, blir beskyttelsen av tolktittelen essensielt, både for å tydeliggjøre tolking som profesjon, sikre kvaliteten på tolkingen, og dermed også retten til et likeverdig, offentlig tjenestetilbud for alle som bor i Norge i dag.

Place, publisher, year, edition, pages
2013.
National Category
Cultural science
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-23212OAI: oai:DiVA.org:ntnu-23212DiVA: diva2:659116
Supervisors
Available from: 2013-11-19 Created: 2013-10-24 Last updated: 2013-11-19Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltekst(931 kB)47 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 931 kBChecksum SHA-512
0d3733c2c54a433f7dc09b8562bc7efa78b4f72dc1b7fb8409a20e744934a63bf64fd3e088b7499845d5d417ae1b4c830b88c79008503cdc5e57104c1f05624f
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Interdisciplinary Cultural Studies
Cultural science

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 47 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 55 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link