Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Nabolagets betydning: En sosioøkonomisk studie av Frogner og Vestre Aker
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of Geography.
2013 (Norwegian)Masteroppgave, 40 credits / 60 HE creditsStudent thesis
Abstract [no]

Sammen med veileder utformet jeg en oppgave som omhandler sosioøkonomiske ulikheter i nabolag og bydeler i Oslo, med hovedvekt på bydelene Vestre Aker og Frogner.

Oppgaven starter med et teoristudie som tar utgangspunkt i grunnleggende teorier under temaet valg av bosted og nabolag. Ut i fra dette temaet har jeg utformet følgende problemstillinger:

  1. Hvor ønsker ulike husholdningsgrupper å bosette seg og hvorfor?
  2. Hvilke romlige forskjeller finnes det innen en og samme høyinntekts- og høystatusgruppe, med utgangspunkt i bydelene Vestre Aker og Frogner.

Jeg ønsket ut i fra min problemstilling å finne ut av deler av Oslos urbane organisering. Med dette menes det at samfunnets romlige organisering knyttes til identifisering og differensiering av ulike byområder, Urban Ecology.

Mennesker og deres ulike sosiale grupper har alle preferanser for boligområde eller valg av nabolag. Dette er med på å påvirke forandringer i boligmarkedet i urbane byer. Boligområdets egenskaper samt menneskers preferanser av nærliggende infrastruktur, grønt områder, servicefunksjoner etc. er alle viktige faktorer for å skape gode nabolag. Slike urbane samfunn oppstår ikke av seg selv, men er med på å skape en romlig organisering i urbane byer.

Både Vestre Aker og Frogner viser seg å være bydeler som i hovedsak er bosatt av en bestemt samfunnsgruppe med en generelt høyere sosial status og inntekt enn de fleste andre bydeler i Oslo. Begge disse bydelene regnes som fine, rolige og trygge.

Den første delen av oppgaven tar for seg et litteraturstudie som omhandler ulike faktorer mennesker legger til grunn for valg av bosted. Her tar jeg blant annet for meg relevante økonomiske og humanistiske teorier, som for eksempel at mennesker opplever steder på ulike måter og tilegner disse stedene følelser som fører til en tilknytning hvor mennesker og steder er gjensidig påvirkende. Videre i oppgaven ser jeg på utviklingen av forsteder samt nabolagets betydning i bostedsvalg. Deretter kommer jeg inn på Oslo og da spesielt bydelene Vestre Aker og Frogner.

Gjennom min deskriptive studie hvor jeg tar for meg blant annet prisantydning på bolig, inntekts- og utdanningsnivå i bydelene Vestre Aker og Frogner, kommer det frem at disse bydelene skiller seg fra andre i Oslo og seg i mellom.

De valgte bydelene tilbyr ulike opplevelser, fysiske omgivelser og beboere. Begge regnes som høystatus nabolag hvor Frogner blant annet kan tilby nær tilgang til sentrum og kollektivtransport, mens Vestre Aker har en beliggenhet utenfor sentrum og har nær tilgang til bymarka.

Mine resultater viser at den gjennomsnittlige prisantydningen pr kvadratmeter er høyere enn tilfellet for Vestre Aker. Allikevel fremkommer det også at en høyere andel beboere i Vestre Aker har tatt universitetsutdanning samtidig som den gjennomsnittlige bruttoinntekten her også er høyere enn det som er tilfellet for Frogner.

 

Place, publisher, year, edition, pages
2013.
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-22926OAI: oai:DiVA.org:ntnu-22926DiVA: diva2:655118
Supervisors
Available from: 2013-10-17 Created: 2013-10-10 Last updated: 2013-10-17Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Nabolagets betydning(1377 kB)111 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 1377 kBChecksum SHA-512
59cf670a1c28f7d5177f6a5128ead7d77a7ace0822e6a18965b68314159fdf9867234dc694da74b9e7aeb5d6dc95cf6c7f33959fded9daf0f8b1791890984889
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Geography

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 111 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 85 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link