Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
De' e så artig!: Erfaringer hos ledere for dugnadsgjenger tilknyttet Norsk revyfestival. Hva gjør det attraktivt å delta som gjengsjef?
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of Adult Learning and Counselling.
2013 (Norwegian)Masteroppgave, 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [no]

Masteroppgaven er utført ved en kvalitativ undersøkelse blant gjengsjefer i Norsk Revyfestival.

Hensikten med undersøkelsen er å kartlegge hva det er som motiverer disse gjengsjefene til å ta på seg en så stor oppgave som å være "mellomleder" i en frivillig organisasjon, og å legge ned en dugnadsinnsats på 100-200 timer hver gang festivalen arrangeres. Hvilke erfaringer sitter disse trofaste sliterne inne med, som gjør at det blir så givende å gå på en ny dugnad, uke etter uke, år etter år? Og hvis det er noen motivasjonsfaktorer som kan trekkes fram med det å delta på frivillig arbeid, så er det kanskje noen av disse som kan overføres til yrkeslivet også?

Undringene kan sammenfattes i følgende problemstilling;

Hvilke erfaringer er det gjengsjefene for dugnadsarbeidene sitter igjen med etter endt festival, som gjør det attraktivt å delta neste gang festivalen arrangeres?

Det som preger svarene når man spør om dette, er tilbakemeldinger preget av glede, entusiasme, stolthet og ikke minst tilhørighet.

For å finne teori som belyser disse tilbakemeldningene, har jeg valgt å se nærmere på Herzbergs tofaktorteori, og på Deci og Ryans selvbestemmelsesteori "self determination theory". Videre har jeg sett på teorier om demotiverende ledelse, som jeg fant hos Sirota, Mitchind og Meltzer i " the enthusiastic employee", og hos Kroth og Boviere i boka " The manager as motivator". I tillegg har jeg valgt å ta med en svensk undersøkelse om attraktive arbeidsplasser fra 2010, utført av Hedlund, Andersson og Rosèn.

Sammenfattet har jeg funnet følgende:

  • Festivalarbeid gir en læring og utvikling, og spesielt for de yngre er dette motiverende.
  • Arbeidsoppgavene som følger med teamlederrollen er ikke det som motiverer mest til frivillig innsats i festivalen, men utfordringene som det er motiverende å mestre, ligger i lederrollen, tidsaspektet og samhandlingen med resten av organisasjonen og internt i gruppa.
  • Teamlederne motiveres av å ha ansvar for eget arbeid. De ønsker definerte arbeidsområder og klare forventninger til hva de skal levere, men vil selv styre hvordan de skal løse oppgavene og levere i henhold til forventningene innenfor sine områder.
  • Det å ha ansvar for å velge ut medarbeidere, og å få disse til å bli et velfungerende team oppleves som motiverende. Det samme gjør det å se det vellykkede resultatet av arbeidet teamet har utført.
  • Trivsel, vennskap og samhold i teamet og organisasjonen påvirker også motivasjonen positivt.
  • Det at organisasjonen behandler og belønner medarbeiderne rettferdig, virker også motiverende.
  • Jeg finner også at anerkjennelse og positive tilbakemeldinger generelt virker motiverende, men at manglende konkrete tilbakemeldinger fra nærmeste overordnede kan virke mer demotiverende enn generell anerkjennelse virker motiverende.
  • Det oppfattes som personlig vinning at den frivillige innsatsen som legges belønnes med økonomisk utbytte til det laget den enkelte støtter. Penger i seg selv ikke er en motivasjonsfaktor, men manglende økonomisk utbytte over tid vil virke demotiverende.
  • Det er motiverende å jobbe for revyfestivalen, fordi den representerer positive verdier og egenart som man ønsker å identifisere seg med. Det er motiverende å oppleve tilhørighet til organisasjonen.

Oppsummert finner jeg, med bakgrunn i oppgaveteksten, at det mest framtredende er det å ha tilhørighet til en organisasjon som representerer positive verdier, og som bidrar positivt til lokalsamfunnet. At foreninger man støtter høster av den innsatsen den enkelte har lagt ned, oppleves som personlig vinning. Økonomisk utbytte virker ikke motiverende, men manglende utbytte over tid derimot kan virke demotiverende. Trivsel og glede på jobb er viktig, men viktigst er det å ha et velfungerende team sammen med seg, for å synes det er attraktivt å ta på seg ansvaret som gjengsjef.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 55 p.
National Category
Education Social science Psychology
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-21019OAI: oai:DiVA.org:ntnu-21019DiVA: diva2:627290
Supervisors
Available from: 2013-06-27 Created: 2013-06-11 Last updated: 2013-06-27Bibliographically approved

Open Access in DiVA

masteroppgave.i.h.solstad(1582 kB)69 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 1582 kBChecksum SHA-512
af0a3024bb389a2cdd3022f8ec49ce708de93c528722e0117d92c9512626ec77ec27c4fdca070d7f6a998f518a9276eb575b4c93fff82433d2c7796dd6fe1661
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Adult Learning and Counselling
EducationSocial sciencePsychology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 69 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 26 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link