Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Tillbyggnad till Nationalmuseum
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Appendix to the National Museum of Art (English)
Abstract [sv]

Uppgiften bestod i att rita en tillbyggnad till Nationalmuseum i Stockholm. Denna tillbyggnad skulle innehålla administration som kontor och hanteringsutrymmen för konsten, så som ateljéer och uppställningsrum. Mitt projekt har arkitekturhistorien som ingång, där jag anser att vi använder oss av den för lite. Jag blev tidigt intresserad av hur det är att jobba med kollage och att använda mig av redan ritade rum. Vad händer när man sätter ihop dessa rum och vilka möten bildas?

Jag valde ut fyra rum som jag jobbade med, studiesalen, konserveringsateljéerna, uppställningsrummet och kontoren. Dessa rum valdes efter kvaliteter de hade som passade till funktionerna det skulle inhysa. Studisalen är en siloanläggning, konserveringsateljéerna är en pelar- balksal, uppställningsrummet en gotisk kyrksal och kontoren Le Corbusiers La Tourette kloster. Sedan har rummen satts ihop till en helhet där historia och funktion möts. Det är vandringen mellan dessa rum och hur de möter varandra som är det mest intressanta med byggnaden.

Abstract [en]

The task for this project was to build an appendix to the National Museum of Art in Stockholm. The appendix was to hold administration such as offices and areas to handle the art, both for restauration and storage. My ptoject has its starting point in architectural history, I believe that we are not using all the information and knowledge that is in our past so I wanted to work with that as my inspiration. From the early beginning I worked with the collage and putting together already exicting rooms and this was also to become the finished product. Questions that arose was how these rooms can be put together and then what is happening in the meetings?

I chose four rooms to work with, the studyroom, restaurationstudios, offices and storageroom. These rooms that i found and chose had the qualities I wanted and were suited for the functions they were about to have. These different rooms have been put together to a new whole. It is the inside and the way these rooms meet and the new rooms they create that is the most interesting part of the project.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 7 p.
Keyword [sv]
Tillbyggnad, Nationalmuseum, Stockholm, Kollage, Administrationsbyggnad, Historia
National Category
URN: urn:nbn:se:kth:diva-122905OAI: diva2:624004
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Available from: 2013-08-14 Created: 2013-05-29 Last updated: 2013-08-14Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Kandidatprojekt Arkitektur(17436 kB)91 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 17436 kBChecksum SHA-512
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 91 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 226 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link