Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Skola i Mariehäll
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Public School - Mariehäll (English)
Abstract [sv]

Mitt projekt har handlat om att gestalta en skola som ska utstråla harmoni. Samtidigt vill jag att den ska upplevas spännande och lekfull. Skolans system är ordnat, tydliga riktningar och har influenser från klassiska skolor.

Byggnaden har en introvert sida och en extrovert. Den extroverta är glasad och riktar sig mot grönområdet vilket var en utgångspunkt i projektet, att skolans elever ska ha en utsikt på natur. Den extroverta sidan vinklar sig runt parken, likt en människa som omfamnar.

På motsats sida finner man dess kontrast, en introvert fasad. Det uttrycks genom material och gestaltning. Till skillnad från den glasade fasaden är den slutna fasaden betydligt mindre transparent. Fönster finns men de är täckta med sträckmetall i samma färg som den vitputsade fasaden. Detta gör att fönsterna inte upplevs så påtagliga, utan mer som skuggade fält.

Skillnad upplevs även i form. Rundande hörn och möten har accepterats på de glasade fasaderna som väter mot parken. De slutna fasaderna har en rakare utformning.

 

Korridorerna har tydliga riktningar. De formar två V:n som möts vid sina spetsar. Riktningarna har kommer ifrån olika omgivande riktningar så som gator, husfasader och tomtgränser. Samtliga korridorer går längs med de glasade fasaderna.

 

Klassrummen ligger längs med de slutna betongfasaderna. Väggen mellan korridor och klassrum är glasad för att ge utsikt ut mot naturen och för insläpp av ljus.

 

De lameller som sitter längs med de extroverta sidorna fyller både form och funktion. Lamellerna sitter med ett avstånd på 900mm ifrån varandra och roterar med 15° för varje lamell. När vinkeln är 60° vänder graderna och lamellen vinklas 15° i motsatt riktning. Detta skapar ett vågliknande uttryck som skiftar beroende på varifrån du betraktar byggnaden. Det påverkar även det solljus träffar byggnaden. I korridorerna skapas under dagen ett ljusspel som bildar förtätningar och förtunningar.

Abstract [en]

My project has been focused around designing a school that will radiate harmony. At the same time, I want it to be exciting and playful. The school system is organized, clear directions and has influences from "classic schools".

The building has an introverted and an extrovert facade. The extrovert is glazed and facing the park which was a starting point in the project, the school's students will have a nice view over the nature. The extroverted side angles around the park, like a man who embraces something.

On the opposite side finds its contrast, an introvert facade.. It is expressed through material and form.

Rounded corners and meetings have been accepted on the glazed facades which wets the park. The closed facades have a straighter shape.

 

The hallways have clear directions. They form two V's which meet at their tips. The directions has been based from different directions, like the surrounding streets, building facades and property boundaries. All corridors running along with the glazed façades.

The classrooms are located along with the closed concrete facades. The wall between the corridor and the classrooms are also glazed to make it possible for students to view the schoolyard but also let sunlight into the classrooms.

 

The slats that are placed along with the extroverted side fills both form and function. The lamellae located a distance of 900mm from each other and rotated by 15 ° for each lamina. When the angle is 60 ° degrees and turning vane angled 15 ° in the opposite direction. This creates a wave-like expression which changes depending on where the view point is. It also affects how the sunlight hits the building.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 12 p.
Keyword [sv]
skola, Mariehäll, Sundbyberg
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-122719OAI: oai:DiVA.org:kth-122719DiVA: diva2:623519
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-06-19 Created: 2013-05-27 Last updated: 2013-06-19Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Skola i Mariehäll(18014 kB)272 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 18014 kBChecksum SHA-512
f051033947f7298bf04188a67605dbdcbdf1b52046a2390794dd2699a418d518a6944070c5e451cf84a9247f505f1f6483ad2438ab54c60e88f78d459f250b73
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 272 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 151 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf