Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Concrete evolution
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (English)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Konkret evolution (Swedish)
Abstract [sv]

Den primära frågan i projektet har varit: Hur relaterar en tillbyggnad till den historia som en huvudbyggnad bär på?

Resultatet är att den mest lämpade delen har växt ut, men anpassats för att rymma de funktioner som saknas i huvudbyggnaden.

Min ambition har varit att få tillbyggnaden att både kännas som en naturlig del av Nationalmuseum och dess historia, samtidigt som den är ett eget kapitel. Den är både kopierande och hänsynslös.

Var byggnaden skulle växa ut kom primärt av vad omgivningen skulle må bäst av. Vilken typ av vägg skulle ge de bästa uterummen? Rummet mot vattnet kommer att bli fantastiskt och rummet på andra sidan blir en förlängning av den idag väl fungerande lilla parken, med samma förutsättningar som denna.

En studie av nationalmuseums travéstruktur generarade tankar kring hur byggnaden skulle kunna växa om man följde samma system. Den nya fasaden är en avgjutning av ett sådant travéavstånd (4427 mm) som upprepas. I denna fasad görs nya håltagningar för fönster, samt en portal för att möjliggöra flöden in och ut ur parken.

Abstract [en]

The primary question of this project was: How does an add relate to what it´s added to? 

The result is that the most suitable part has grown, but adapted to accommodate the functions lacking in the main building.

My ambition has been to get the building to be felt as a natural part of the National Museum and its history, as well as being a separate chapter. It is both replicating and reckless.

How the building would grow is based of what the environment would benefit from. What type of wall would provide the best outdoor rooms? The room facing the water will be amazing and the room on the other side becomes an extension of the well-functioning small park, with the same conditions as this.

A study of the National Museum trot structure made me think about how the building could grow following the same system. The new facade is a concrete "replica" (4427 mm) that is repeated. In this facade new holes are made for windows, and a portal to allow flows in and out of the park.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 6 p.
Keyword [sv]
Tillbyggnad, nationalmuseum, Blasieholmen, Stockholm
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-122670OAI: oai:DiVA.org:kth-122670DiVA: diva2:623188
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-05-29 Created: 2013-05-24 Last updated: 2013-05-29Bibliographically approved

Open Access in DiVA