Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Tillbyggnad Nationalmuseum
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Extension Nationalmuseum (English)
Abstract [sv]

Uppgiften består av att rita en tillbyggnad till befintliga den Nationalmuseibyggnaden. Byggnaden ska komplettera museets verksamheter och även ha en publik del. Programmet för tillbyggnaden innehåller både ateljéer, kontorsplatser och magasin. Tanken är att man vill flytta funktioner som idag huserar inne i Nationalmuseum och annexet till tillbyggnaden för att frigöra mer publika ytor och öppna upp museet.

Jag har valt att jobba med en fristående byggnad från Nationalmuseum, både för att öppna upp meseumparken och göra den mer attraktiv samt för att göra transporten av konsten in och ut smidig. Kommunikationen mellan de två husvolymerna sker under mark där även magasinen är placerade. Genom att jag har ett avstånd mellan de två volymerna över mark gav det mig en större frihet att tolka både Nationalmuseum och omgivningen i min byggnads uttryck. Jag har valt att arbeta med en öppen volym, både i fasad och plan. Min tanke är att byggnaden ska kommunicera och visuellt öppna upp sig i alla vädersträck. Det vill jag göra för att ge platsen en lätthet som medför att tillbyggnaden inte låser och stänger av parkstråket som går runt Nationalmuseum.

Min publika del har jag placerat på bottenvåningen och till viss del undermark. Detta för att  skapa nya flöden i parken. Resten av huset är privat för Nationalmuseum. Den interna kommunikationen sker antingen genom hisskärnan som är placerad i byggnadens mitt eller i trappsystemet som är placerad längst med ytterfasaden. Konsten lastas in på bottenvåningen där lastintaget är placerat i byggnaden nordvästra hörn. Konsten transporteras sedan upp eller ner genom byggnaden beroende på ändamålet. 

Abstract [en]

The task is to design a retrofit to existing the National Museum building. The building will complement the museum's activities and also have a public part. The program for the building contains both studios, office spaces and warehouses. The idea is that you want to move the functions that are currently housed inside the National Museum and the annexe to the building to free up more public areas and open up the museum.

I have chosen to work with an independent building on the site, both to open up meseumparken and make it more attractive and to make the transportation of art in and out smooth. Communication between the two volyms occurs during ground even where the trays are placed. By having a distance between the two volumes of the land it gave me more freedom to interpret both the National Museum and the surroundings in my architectural expression. I have chosen to work with an open volume, both in front and flat. My thought is that the building should communicate and visually open up in all directions. I want to do to give the site a facility  that not lock the walkway that goes around the National Museum.

I have placed my public part of the building on the ground floor and some underground. This will create new streams in the park. The rest of the house is private to the National Museum. Internal communication is done either by the elevator core that is placed in the center of the building or the stair system that is located along the outer facade. The art is loaded in on the ground floor where the cargo intake is situated in the northwest corner of the building. The art is then transported up or down through the building, depending on the purpose.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 11 p.
Keyword [sv]
Tillbyggnad, Nationalmuseum, Blasieholmen, Stockholm
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-122661OAI: oai:DiVA.org:kth-122661DiVA: diva2:623173
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-05-29 Created: 2013-05-24 Last updated: 2013-05-29Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Tillbyggnad Nationalmuseum(3420 kB)290 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 3420 kBChecksum SHA-512
5107b670c749ff131ff2fcecd49c6fbf26327bf0268c34ba9a0970fc03ee741e9d547657170944078a33f908751fc8c2ed2334105a69e1613191baea6597f2dd
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 290 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 154 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf