Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Grundskola i Mariehäll
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Primary School in Mariehäll (English)
Abstract [sv]

Skolan

Klassrummen

Projektet har till stor del utgått från klassrummen som är skolans i utbildningssyfte viktigaste enhet. I och med att lärarens roll har förändrats från en förmedlande roll bakom katedern till en handledande roll mitt i klassrummet så har önskemålen på klassrummen också förändrats. Jag har valt att bryta upp det rektangulära klassrummets hierarki och istället tillämpa ett kvadratiskt klassrum på 8x8 meter. I anslutning till varje klassrum som har getts utsikt över den lugnaste platsen i området – eklunden – finns både grupprum och uteplats. Tanken är att lektionerna ska kunna flytta ut på terrassen vid fint väder och att den ska kunna användas både på raster och på lektioner.

Fritids

Mellan ettan och nian så är en elev schemalagd drygt 4 timmar per skoldag, resten av skoldagen är fri tid. Fritidsverksamheten är idag ofta kopplad till lektionssalarna vilket skapar konflikt mellan lärare och fritidspedagoger. Jag har valt att ge fritids generösa utrymmen som barnen kan leka i. Intill varje pelare finns draperier som man kan dra för och avskärma mindre rum i det stora rummet.

Koppling mellan stad och natur

Skolan är belägen i gränsen mellan eklunden som har varit styrande i hela utformningen av Annedal och det som kommer att bli stadsdelens torg. Jag har velat skapa en koppling mellan den urbana miljön och naturen. Mot parken terrasserar byggnaden och skapar en låg fasad som kopplar mot lunden, medan den mot gatan är vertikal och samspelar med gaturummet. Genom hela byggnaden löper siktlinjer så att man från gatan, när solen ligger på mot parken får en förnimmelse av vad som finns på andra sidan.

Trappan

Den stora trappan som löper genom byggnaden återspeglas i fasaden mot torget och ger byggnaden en särskild karaktär, men är också en symbol för utbildningsinstitutionen. Samtidigt agerar den läktarplats för den stora salen där lokala evenemang kan hållas.

Formen

Byggnaden följer stadsrummet och är anpassad efter de befintliga husen mot torget samt vägen som löper längs det samma.

Programhantering

Skolan är utformad i ett källarplan och tre plan ovan marken. I källaren finns kök och maskinrum för ventilation. På plan ett finns den stora hallen som kan skärmas av med draperier, bakom trappan ligger matsalen i koppling till torget och gatan därefter finns fritids och klassrum.

Ovanför matsalen ligger biblioteket som också har utsikt över torget. Liksom på första planet finns det dessutom klassrum och fritidsrum. Dessutom ligger personalrum och rektorsexpeditionen på detta plan. På plan tre finns en stor ateljévåning för bildundervisning.

Abstract [en]

The School

The Classrooms

The project has evolved from the classrooms, which from an educational point of view are the most important units in a school.  As the teachers way of teaching has gone from a lecturing form to more of a coaching form, the demands on the classroom have changed. I have chosen to break the hierarchy of the classical rectangular classroom and instead use the more un-hierarchical square with the dimensions of 8x8 metres. Next to every classroom, that has been given the nicest view in the area – towards the small hill – there is a group room and a terrace. I want to give the teachers the opportunity to give classes outdoors.

After School Activities

Between the first and the ninth grade in school, a student only has classes for 4 hours a day, the rest of the day is spare time. The after-school activities in Sweden often take place in the classrooms, creating controversy between teachers and after-school pedagogues. I have chosen to give the after-school activity lots of space for the children to play in. Connected to every pillar there is a curtain that can create small rooms in the big room.

Connection between city and nature

The school is located in the boundary between the oak park, which has been the form giving element in this city area, and the local square. I wanted to design a connection between the urban environment and the nature. The building’s façade towards the oak park is broken down with the terraces creating a low façade that connects to the hill. On the other side, towards the city, the façade is steeper and higher and connects to the built environment. Through the whole building there are sightlines that gives the impression of that you can see what happens on the other side.

The Stair

The big stair that runs through the building is connected to the terraces facing the park, giving the school a distinct character, but is also working as a metaphor for the educational steps that are taken inside the building.

Program

The school is designed with a basement and three floors above ground. The school kitchen and the machinery room for ventilation are located in the basement. The big hall is located on the first floor and can be rented out for local events. The kitchen and the dining hall are located behind the stairs, which also works as a stand for spectators enjoying a local event. All the social areas in the building are facing the urban square. The library is located above the dining hall. Also located on the second floor is the staff room. The top floor is dedicated to studios for painting classes.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. , 10 p.
Keyword [sv]
Mariehäll, Skola, Fritids, Terasshus, Trappa, Programhantering
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-122611OAI: oai:DiVA.org:kth-122611DiVA: diva2:622965
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Presentation
2013-05-16, Arkitekturskolan, Stockholm, 18:58 (Swedish)
Uppsok
Technology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-07-02 Created: 2013-05-23 Last updated: 2013-07-02Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Grundskola i Mariehäll(9269 kB)124 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 9269 kBChecksum SHA-512
e44bd4bbbee6a2cb496fe761fd693b6442932ab420940172fb60720decc44a8dfe64d365a96fc0165ea0e50914e1086aa3abe768f9b5b0d6f107623e69dcce44
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 124 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 126 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf