Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
«Det er ingeniører som kan redde verden!»: RIF – en miljøorganisasjon?
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Humanities, Department of Interdisciplinary Cultural Studies.
2012 (Norwegian)Masteroppgave, 40 credits / 60 HE creditsStudent thesis
Abstract [no]

I dagens samfunn er det et økende behov for strategier som fremmer bærekraft og miljøvennlighet. Rådgivende ingeniører spiller en viktig rolle i forhold til utviklingen av fysiske kvaliteter ved kultur, natur, landskap og miljø, og kan slik sett bidra til å gjøre moderne samfunn mer bærekraftige. Denne oppgaven har i den sammenheng studert rådgivende ingeniørers bransjeforening, RIF. Studien ser på RIF i forhold til to fortolkningsrammer, som grenseorganisasjon og som interesseorganisasjon.

Studien baserer seg i stor grad på intervjuer med personer som enten har, eller har hatt, en tilknytning til RIF, samt har studert hva RIF selv gir uttrykk for via sin nettside og prosjekter som «State of the Nation». Selve organisasjonen RIF blir også grundigere beskrevet, siden det har vært av interesse å se om måten organisasjonen er organisert på kan ha en betydning.

Funnene i studien viser at RIF delvis opererer som en slags grenseorganisasjon. Man kan antagelig si at de forsøker å bedrive grensearbeid, og at de i noen grad lykkes, mens i andre tilfeller sliter med å nå frem. RIF er først og fremst en interesseorganisasjon, som tar vare på og beskytter sine medlemmers interesser. I analysen ser vi at RIF bruker de eksisterende mulighetene til å øve innflytelse på politiske institusjoner. Dette gjelder også i forhold til andre institusjoner hvor det produseres reguleringer som kan relateres til miljøspørsmål som påvirker arbeidsfeltet til rådgivende ingeniører. Arbeid med miljøhensyn har havnet noe i skyggen av andre overordnede målsettinger for organisasjonen. De har blant annet omtrent ikke noen eksplisitte uttalte miljømål. Til tross for dette, er det liten tvil om at det er til dels svært mye miljøkunnskap blant RIFs medlemmer. Oppgaven diskuterer hvordan denne kunnskapen som finnes i organisasjonen, gjennom mainstreaming kan løftes opp på agendaen så den ikke blir borte i alle andre oppgaver organisasjonen gjør.

Det mest interessante funnet er imidlertid RIFs store engasjement i påvirkning og utvikling av lover, regler, standarder og reguleringer, som griper inn i en ingeniørs virksomhet, noe som gjør at jeg velger å kalle RIF for en reguleringsorganisasjon. RIF synes å tjene interessene til rådgivende ingeniører best gjennom å operere som en reguleringsorganisasjon. På denne måten tar de for seg og styrer, påvirker og regulerer både virksomhetsområdet til ingeniører, og samfunnet ellers. Dette kan bidra til å gjøre samfunnet mer bærekraftig.

Place, publisher, year, edition, pages
2012.
National Category
Cultural science
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-19976OAI: oai:DiVA.org:ntnu-19976DiVA: diva2:599801
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Note

Masteroppgave 52,5 stp

Available from: 2013-01-28 Created: 2013-01-22 Last updated: 2013-01-28Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltekst(798 kB)63 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 798 kBChecksum SHA-512
b9f4e9bc9cca2d6c38f43570d1425e470de00c3881c3ccfcb14f77ad601968ffc21d940e3be2003fc3b83b45de3d45fc7e776713ec37a3564a19147ca30fe66d
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Interdisciplinary Cultural Studies
Cultural science

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 63 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 58 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link