Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Ska vi vær i lag?: En kvalitativ enkasusstudie om hva som kjennetegner kommunikasjonen i samspill og samhandling mellom et barn med cochleaimplantat og høreapparat og jevnaldrende, hørende barn i spontane lekesituasjoner
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of Education.
2012 (Norwegian)Masteroppgave, 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [no]

Bakgrunn: For barn med hørselstap kan det være en vanskelig prosess å delta i kommunikasjon med jevnaldrende, hørende barn. Problemer med oppfattelse og forståelse av språk kan gjøre det reelle samspillet i leken mer komplisert. Det er derfor viktig å skape mest mulig kunnskap om hvordan barn med cochleaimplantat og høreapparat kommuniserer og samhandler med jevnaldrende, hørende barn.

Problemstilling: Formålet med denne studien er å få økt kunnskap og gjøre erfaringer som kan heve egen og andres kompetanse på dette området. Utgangspunktet er en tilnærming sett fra et sosiokulturelt synspunkt, det vil si at en vurderer ut fra at barn utvikler seg språklig, sosialt og kognitivt i samvær og samhandling med andre barn. Min problemstilling ble formulert som følgende: Hva kjennetegner kommunikasjonen i samspill og samhandling mellom et barn med cochleaimplantat og høreapparat og jevnaldrende, hørende barn i spontane lekesituasjoner i barnehagen?

Metode: Jeg benyttet en kvalitativ metode og enkasusstudie som design. Studien bygger på fire uker observasjon ett år etter kasusbarnets implantasjon. For å hente inn kunnskap om språk og samhandling har jeg gjort dialoganalyse ved hjelp av video, løpende protokoll og egne notater. Dette ga meg informasjon om autentiske situasjoner som ikke var voksenstyrt, men som oppsto ut fra naturlige settinger i hverdagen.

Funn og oppsummering: Observasjonene ga meg informasjon at den manglende språklige kompetansen så ut til å være et større hinder enn mangel på sosiale mestringsstrategier for at lekesituasjonene skulle fungere for barnet. Barnet foretrakk ett barn å leke med om gangen og da i rom uten andre barn tilstede. Videre så jeg at barnet hadde behov for å avklare roller, forsikre seg om at hun hadde forstått riktig i oppstarten av en lekesituasjon og få bekreftelse på dette. Lekesituasjonene ble korte sekvenser hvor det ble liten tid for å utvikle et handlingsforløp som det gikk an å bygge videre på. Oppløsning av leken skjedde uten forklaringer, men ved å forlate rommet og gå ut av situasjonen. Barnet viste et manglende repertoar i valg av leketema. Når leketemaet ble for kjedelig for de andre barna, fikk ikke leken utvikle seg og de andre barna trakk seg ut. Kasusbarnet var aktivt, engasjert og intensivt og ble ofte tolket som om hun prøvde å ta styringen og bestemme. Når de andre barna godtok dette, så jeg også at leken fungerte for kasusbarnet. Jeg så at det stiltes store krav, både språklig og sosialt, til lekekameratene.

Place, publisher, year, edition, pages
2012. , 62 p.
National Category
Education
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-19694OAI: oai:DiVA.org:ntnu-19694DiVA: diva2:577225
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Available from: 2013-01-17 Created: 2012-12-14 Last updated: 2013-01-17Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltekst(1075 kB)101 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 1075 kBChecksum SHA-512
eb1ecae0969ad9a4b903375966555176046eec5d077dbc686d7059f49ec02db2c408d002564e0f4b8b98f9cbedec490e95d25bf53d6a739da6df2e10a20cd804
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Education
Education

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 101 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 130 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link