Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf
Sälja och köpa sex i Sverige 2011. Förekomst, hälsa och attityder: Delrapport 1 ur Prostitution i Sverige – Kartläggning och utvärdering av prostitutionsgruppernas insatser samt erfarenheter och attityder i befolkningen
Institutionen för kliniska vetenskaper, Barn- och ungdomspsykiatri, Lunds universitet.
Linköping University, Department of Clinical and Experimental Medicine, Child and Adolescent Psychiatry. Linköping University, Faculty of Health Sciences.
2012 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Syftet med undersökningen är att belysa i vilken omfattning köp och försäljning av sexuella tjänster förekommer i befolkningen år 2011, om det har skett förändringar över tid och hur dessa erfarenheter är relaterade till sexualitet i övrigt, hälsa och sociodemografiska variabler. Vidare undersöks befolkningens attityder till prostitution och åsikter om sexköpslagen. Dessutom undersöks om personer som har köpt eller sålt sexuella tjänster upplever att de har påverkats av sexköpslagen och vad som i förekommande fall har bidragit till att sluta köpa eller sälja sex.

Metod. Undersökningen genomfördes under tiden maj till juni 2011 som webbenkät i ett stratifierat urval bland medlemmar i en webbpanel. Sammanlagd deltog 5071 personer i åldern 18 till 65 år. Svarsfrekvensen var 50,7 procent. Den ligger i linje med tidigare befolkningsstudier i ämnet (Kuosmanen, 2008; Lewin, 1998). Att relativt många som ingick i urvalet valde att inte delta, ökar resultatens osäkerhet i studierna.

Resultat. En majoritet av deltagarna instämde i påståendet att försäljning av sex uppstår ur sociala och ekonomiska problem, medan färre instämde i att försäljning av sex borde ses som ett vanligt arbete. Män intog mer positiva attityder till prostitution än kvinnor. En stor del av deltagarna (49,8 % av männen och 80,1 % av kvinnorna) ville behålla sexköpslagen, men få trodde att antalet sexsäljare eller sexköpare hade minskat till följd av lagen. Drygt hälften av deltagarna (37 % av männen och 65 % av kvinnorna) menade att försäljning av sex borde förbjudas i lag.

Bland deltagarna i undersökningen uppgav 5,0 procent att de någon gång i sitt liv har betalat för att sexuellt vara tillsammans med någon (10,2 % bland männen och 0,1 % bland kvinnorna). Det motsvarar en andel av mellan 260 000 och 330 000 personer i befolkningen. Vidare uppgav 0,7 procent att de någon gång i sitt liv hade tagit emot ersättning som betalning för att vara sexuellt tillsammans med någon (0,8 % bland männen och 0,6 % bland kvinnorna), motsvarande mellan 30 000 och 53 000 personer i befolkningen. En majoritet bland dem som köpt sex har gjort det mellan en och tre gånger och drygt en tiondel har köpt sex fler än tio gånger. Knappt hälften av dem som sålt sex hade gjort det mellan en och tre gånger, en tredjedel hade gjort det mellan fyra och tio gånger och drygt 20 procent hade sålt sex fler än tio gånger.

Samtidigt som Internet och mobiltelefoni utgör viktiga kontaktarenor i samband med sexköp har olika uteställen fortfarande stor betydelse. Åttio procent av dem som köpt sex, ungefär lika många som i tidigare undersökningar, uppgav att senaste sexköpet hade skett utomlands. En tredjedel av de senaste sexköpen hade skett i samband med arbets- eller tjänsteresor antingen i Sverige eller utomlands. Användning av kondom vid senaste sexköpstillfället rapporterades av 78 procent av dem som köpt sex, men endast av 43 procent av dem som sålt sex. Få män som köpt sex uppgav att de senast hade köpt sex av en man. Samtidigt uppgav fler män än kvinnor att de hade sålt sex och av dessa hade cirka hälften senast sålt sex till en man. Få bland dem som köpt sex och ingen av dem som sålt sex uppgav att sexköpslagen hade påverkat deras beteende. De som hade slutat köpa eller sälja sex uppgav att de inte hade haft något problem med att sluta och endast enstaka personer nämnde att de hade fått informellt eller formellt stöd.

Vid tidpunkten för undersökningen skilde sig män som köpt sex inte från män som inte köpt sex när det gäller de flesta sociodemografiska faktorerna, men också psykiska symptom och självkänsla. Samtidigt rapporterade män som köpt sex en förhöjd alkohol- eller drogkonsumtion, fler traumatiska händelser under uppväxten och förekomst av våld i pågående eller tidigare parrelationer. De levde ofta ett aktivt sexuellt liv med många samlagspartners, ett aktivt användande av Internet i kärleks- och sexuella syften, men även en förhöjd förekomst av ett tvångsmässigt sexuellt beteende.

Det framkom också relativt få skillnader mellan män och kvinnor som någon gång i sitt liv sålt sex och de som aldrig sålt sex när det gäller sociodemografiska faktorer, psykiska symptom och självkänsla vid tidpunkten för undersökningen. Män och kvinnor som sålt sex uppgav oftare att de använde droger vid tidpunkten för undersökningen; kvinnor som sålt sex rapporterade också en högre generell alkoholkonsumtion. Kvinnor som sålt sex uppgav fler psykiska symptom och oftare våld i en parrelation än kvinnor som inte sålt sex. Män, dock inte kvinnor, som sålt sex uppgav oftare att de hade utsatts för sexuella handlingar mot sin vilja under uppväxten. Män och i något mindre utsträckning kvinnor som sålt sex hade ofta en aktiv sexuell livsstil med många samlagspartners, men även en förhöjd förekomst av ett tvångsmässigt sexuellt beteende.

Sammanfattning och rekommendationer. Personer som köper eller säljer sexuella tjänster utgör mycket heterogena grupper. Befolkningsstudien visar att många som köpt eller sålt sex har gjort det ett fåtal gånger och att de som vill sluta med det i regel gör det utan att behöva särskilda insatser. De personer som har kontakt med prostitutionsenheterna har ofta ett tydligare hjälpbehov och framför allt de som har sålt sex har ofta en stor belastning i form av missbruk och psykosociala problem.

Det är angeläget att insatser för prevention och minskning av prostitution svarar mot att situationen för dem som köper eller säljer sex är mångfacetterad. Även enstaka sexköp innebär ett brott mot lagen och talar för att det finns ett behov av prevention samtidigt som personer med tyngre belastning där köp eller försäljning är en del av en mer omfattande problematik är i behov av individinriktade insatser.

Med utgångspunkt i resultaten från befolkningsstudien och mot bakgrund av övriga delar av utvärderingen vill vi lyfta fram ett antal punkter av betydelse för det framtida arbetet för att minska prostitutionen. Några av dessa punkter bekräftar de prioriteringar som redan görs medan andra kan behöva uppmärksammas mer än vad som är fallet nu.

 • Många som någon gång i sitt liv köpt eller sålt sex har gjort det enstaka gånger. De slutar utan att behöva något stöd och lever sedan ett vanligt liv. De insatser som kan bli aktuella för denna grupp kan handla om fortsatt och förstärkt information och attitydpåverkan via t.ex. frivilligorganisationer, media och Internet.
 • En stor del av sexköpen sker utomlands eller i samband med arbets- eller tjänsteresor. Vi rekommenderar också en fortsatt uppföljning och utveckling av arbetet med etiska riktlinjer och uppförandekoder inom statsförvaltningen samt en initiering och uppföljning av liknande insatser inom det privata näringslivet inte minst bland olika aktörer inom resebranschen.

En samordnad satsning för prevention och minskning av prostitution som omfattar ett brett spektrum av insatser i samarbete mellan olika aktörer genomförs och utvärderas i ett av storstadsområdena som exempel på detta kan vara

 • En förstärkning av prostitutionsenheternas arbete med anhöriga till personer som köper sex eller har ett problematiskt sexuellt beteende.
 • En förstärkning av prostitutionsenheternas uppsökande verksamhet i samarbete med hotell- och restaurangbranschen.
 • En förstärkning av prostitutionsenheternas skadereducerande åtgärder i form av kondomutdelning.
 • Utbildning av familjehem och institutioner som tar emot unga i risk att sälja sex.

Det finns ett samband mellan köp och i viss mån försäljning av sex och ett mycket aktivt sexliv som kan inkludera ett tvångsmässigt sexuellt beteende.

 • Ökade insatser för personer som söker stöd för problematiskt sexuellt beteende kan bidra till att minska prostitutionen även om köp eller försäljning inte står i direkt fokus för insatsen. Detta arbete bedrivs redan idag på prostitutionsenheterna, men behöver även förstärkas i andra sammanhang som till exempel sex- och samlevnadsrådgivning.

Vi menar att en samtidig och framförallt samordnad satsning kan ge bättre resultat än ett flertal parallella insatser. Resultat från denna befolkningsstudie kan användas som basuppgifter vid uppföljningen av den samordnade satsningen. Vi vill också understryka betydelsen av ett uthålligt och långsiktigt arbete med dessa frågor.

Place, publisher, year, edition, pages
Linköping: Linköping University Electronic Press, 2012. , p. 131
National Category
Medical and Health Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-75340ISBN: 978-91-7519-928-3 (print)OAI: oai:DiVA.org:liu-75340DiVA, id: diva2:505995
Available from: 2012-03-01 Created: 2012-02-27 Last updated: 2012-03-05Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Sälja och köpa sex i Sverige 2011. Förekomst, hälsa och attityder: Delrapport 1 ur Prostitution i Sverige – Kartläggning och utvärdering av prostitutionsgruppernas insatser samt erfarenheter och attityder i befolkningen(1782 kB)7335 downloads
File information
File name FULLTEXT02.pdfFile size 1782 kBChecksum SHA-512
baaa8d9cdf81578bceb1a7b91205bb0282f7d202661a0d71370902cdb34dd7dc850e5bd9d6bf7b01cef31b83e2697af56fc8a6bd23b37d09d14514b7d47cfc02
Type fulltextMimetype application/pdf

Other links

Prostitution i Sverige. Huvudrapport

Search in DiVA

By author/editor
Svedin, Carl Göran
By organisation
Child and Adolescent PsychiatryFaculty of Health Sciences
Medical and Health Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 7335 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

isbn
urn-nbn

Altmetric score

isbn
urn-nbn
Total: 6766 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf