Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
"Jeg er ingen leksegutt, jeg er en lekegutt!": En kvalitativ studie om læreres erfaringer knyttet til elever med lærings- og undervisningshemmende atferd og læringsmiljø
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of Education.
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Social Sciences and Technology Management, Department of Education.
2011 (Norwegian)Masteroppgave, 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
Abstract [no]

I denne studien ønsker vi å belyse følgende problemstilling:

Hvordan opplever og erfarer lærere å legge til rette for et godt læringsmiljø for alle i en klasse med elever med lærings- og undervisningshemmende atferd”?

Sosialøkologi står sentralt i studiens teoretiske ramme. Vi har fokus på hvordan læreren og ulike faktorer kan påvirke læringsmiljøet i klasserommet. Det fysiske- og sosiale miljøet samt den pedagogiske virksomheten er av betydning i denne sammenhengen. Sosialøkologi handler blant annet om samspillet mellom mennesker og miljø og deres påvirkning på hverandre. Dette er derfor sentralt i vår studie.

Denne studien er en kvalitativ studie med intervju som datainnsamlingsstrategi. Vi benyttet oss av et halvstrukturert intervju der vi hadde en samtale med hver enkelt informant. Målet med intervjuene var at informantene skulle fortelle mest mulig fritt om sine opplevelser og erfaringer knyttet til emnet. De funnene som ble gjort danner utgangspunkt for utvikling av fire hovedkategorier i analysedelen; kjennetegn på lærings- og undervisningshemmende atferd, fysisk miljø, sosialt miljø og pedagogisk virksomhet. Selve analysedelen består av drøfting av teori og funn opp mot problemstillingen.

Den første kategorien, kjennetegn på lærings- og undervisningshemmende atferd, omhandler informantenes synspunkter på hva lærings- og undervisningshemmende atferd er. Neste kategori omhandler fysisk miljø. Møblering og plassering, visualisering, hjelpemidler og fysisk struktur og oversikt er viktige elementer for et godt læringsmiljø. Tredje kategori tar for seg det sosiale miljøet i klasserommet. Her presenteres ulike faktorer som kan være av betydning for å skape et godt læringsmiljø: det å se og synliggjøre elevens positive egenskaper, gode lærer-elev relasjoner, grensesetting og trygghet. Fjerde og siste kategori omhandler den pedagogiske virksomheten. Her står betydningen av tilpasset opplæring og elevens medbestemmelse sentralt.

Sentrale funn i denne studien er at de ulike faktorene innenfor fysisk- og sosialt miljø samt pedagogisk virksomhet må være tilpasset hver enkelt elev. Det er særlig viktig for eleven med lærings- og undervisningshemmende atferd da tilpasset undervisning kan virke forebyggende på uønsket atferd. Lærerne erfarer og opplever at tilpasset opplæring kan være vanskelig grunnet ressursmangel i skolen. Studiens funn er interessante, men vi kan likevel ikke trekke en konklusjon på bakgrunn av disse. Dette grunnet utvalgsstørrelse og at lærerne kan oppleve og erfare situasjoner ulikt.

Place, publisher, year, edition, pages
2011. , 87 p.
National Category
Education
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-14295OAI: oai:DiVA.org:ntnu-14295DiVA: diva2:450999
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Available from: 2011-11-08 Created: 2011-10-24 Last updated: 2011-11-08Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltekst(691 kB)374 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 691 kBChecksum SHA-512
ea01c7938199c8a9df9fb8be5a2e4be7511b6202adf590f099257f87f8e0340a3cb61933d291a8d4ef6df887aaebdc195bb7ed1d9a78c5fd7465c21386d22089
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Education
Education

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 374 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 133 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link