Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Intra Pure: Vaskerennen for alle
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Engineering Science and Technology, Department of Product Design.
2010 (Norwegian)MasteroppgaveStudent thesis
Abstract [no]

Samarbeidspartner

Masteroppgaven er gjennomført i samarbeid med Intra AS, en norsk produksjonsbedrift lokalisert i Malvik utenfor Trondheim. Intra er eid av industrikonsernetTeka Industrial SA og produserer kjøkkenvasker,minikjøkken, bad og sanitærprodukter i rustfritt stål.

Intra har sterkt fokus på design og er etter eget utsagn en internasjonal trendsetter innenfor sine produktområder.

TemaIntra ønsket at jeg med denne oppgaven skulle utforske hvilke muligheter som lå innenfor vaskerennesegmentet.Bedriften ville ikke legge noen restriksjoner på designoppgaven, men håpet resultatet kunne utnyttes kommersielt etter hvert.

Prosjektets mål

Hovvedmål:

Å utvikle en ny type vaskerenne for å kunne skape et markedsmessig fortrinn i forhold til konkurrentene.

Delmål:Å rendyrke fordelene som en vaskerenne har i forhold til enkelt vasker.At løsingen er realistisk nok til å kunne nyttegjøres av Intra. At brukerenes behov blir satt i fokus.

Delmål:

Å rendyrke fordelene som en vaskerenne har i forhold til enkeltvasker.

At løsingen er realistisk nok til å kunne nyttegjøresav Intra.

At brukerenes behov blir satt i fokus.

Målgruppe og kontekst

I utgangspunktet kunne jeg selv avgjøre hvem som skulle være brukeren eller målgruppen for produktet. Vaskerennene Intra produserer i dag eri hovedsak for barnehager og skoler. Jeg ønsket derfor å se utover mot et større marked, uten å utelukke Intras kundegruppe i dag.

Etter å ha studert vaskerenner i bruk, blant annet i barnehager, tok jeg valget om å lage en vaskerenne for offentlige toaletter som på utesteder og i caféer.Ved å montere vasken lavere var den samtidig også aktuell i en barnehage-/garderobeløsning.

Gjennomføring og tidsbruk

Tidslinjen viser fremdriften til prosjektet som kan deles inn i fire hovedfaser som går delvis parallelt:

Bakgrunn og analyse

Informasjonsinnhenting om brukere, deres behov og situasjon fra litteratur, barnehagebesøk, intervju og observasjoner. Jeg satt meg også inn i Intrasprodukter, konkurrenter og markeder. En del av strategien for utviklingen ble lagt i denne fasen og dannet økt forståelse for problemstillingen.

Idéutvikling

Idégenereringsfasen startet allerede da jeg fikk fremlagt forslag til masteroppgave fra Intra, ved hjelp av teknikker som tankekart, moodboard, krav, stikkord, skisser og prinsippløsninger. Allerede her utforsket jeg løsinger i rommet ved hjelp av raskemock-ups av papp.

Konseptualisering

Som resultat av de to første fasene ble det tatt noen strategiske valg. Videre arbeid med konsepter resulterte i tre konseptforslag til en endelig løsing.

En stor del av utviklingen bestod av praktisk testing med fullskalamodeller i papp. Disse ble benyttet i brukertester og som grunnlag for 3D modeller. Ved å jobbe i fullskala fikk jeg en rask forståelse av hvordan brukeren ville oppfatte produktet. Formen ble først testet og utforsket ved hjelp av datamodeller.

Design og detaljering

Da det endelige konseptet ble valgt, kunne detaljeringsarbeidet starte. Produktet ble dimensjonert basert på ergonomi, standarder og formmessigefaktorer.

Til slutt ble en mer presis utseendemodell bygget for å gi et bedre inntrykk av hvordan produktet ville fremstå.

Place, publisher, year, edition, pages
2010.
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-12982OAI: oai:DiVA.org:ntnu-12982DiVA: diva2:428960
Available from: 2011-07-01 Created: 2011-07-01 Last updated: 2011-11-01Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltekst(8062 kB)327 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 8062 kBChecksum SHA-512
cc251a59d48a99715eada21047bc609e2bf651a57fbc472b0066956a14809d27d0222d2ee5ca59580de62b8b02da75e16c6bda5d5a8b9ed2bd183e844192a912
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Product Design

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 327 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 78 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link