Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Sammenleggbar kajakk
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Engineering Science and Technology, Department of Product Design.
2010 (Norwegian)MasteroppgaveStudent thesis
Abstract [no]

Masteroppgaven ble utført i sammarbeid med Bergans Fritid AS, og har gått ut på å designe et nytt sammenleggbart kajakkonsept.

Gjennom prosjektet har innformasjon om kajakkskrog, konkurrerende kajakker, kundegrupper og annen aktuell informasjon blitt analysert og benyttet i prosjektet. I produktutviklingsprosessen tas prosjektet fra en enkel overordnet idé til mange underliggende småkonsepter, som til sluttskaper det store komplekse og sammenhengende konseptet. Gjennom hele den prosessen har ulike konsepter blitt diskutert og beslutninger blitt tatt med representanter for Bergans FritidAS. Det har ført til en eierskapsfølelse hos Bergans, og til at deres store kompetanse har blitt ivaretatt i prosjektet.

Det endelige konseptet er en sammenleggbar kajakk som lages av en aluminiumsramme medstøpte plastspant og andre plastdetaljer. Rammen danner et volum i en armert PVC-duk somsammen danner skroget. Duken og rammen henger sammen, så en sparer tid ved å slippe åsortere og plassere løse deler. Videre er det laget mekaniske og tekniske løsninger som gjørskroget stivt og effektivt å produsere. Kort sagt så spennes kajakken opp ved å brette densammenbrettede kajakken ut, sette sammen de langsgående rørene, vri på plass spantene,udekkene med en glidelås og spenne hele konstruksjonen og duken med tre mekaniske spaker.Videre settes cockpitringen på plass, og så er kajakken klar for bruk. Dette konseptet førertil at kajakken enkelt kan monteres og demonteres på kort tid, noe som gjør at kajakken blirenkel å bruke ofte selv om den må monteres og demonteres hver gang.

Det endelige konseptet er en sammenleggbar kajakk som lages av en aluminiumsramme med støpte plastspant og andre plastdetaljer. Rammen danner et volum i en armert PVC-duk som sammen danner skroget. Duken og rammen henger sammen, så en sparer tid ved å slippe å sortere og plassere løse deler. Videre er det laget mekaniske og tekniske løsninger som gjør skroget stivt og effektivt å produsere. Kort sagt så spennes kajakken opp ved å brette den sammenbrettede kajakken ut, sette sammen de langsgående rørene, vri på plass spantene,udekkene med en glidelås og spenne hele konstruksjonen og duken med tre mekaniske spaker.Videre settes cockpitringen på plass, og så er kajakken klar for bruk. Dette konseptet fører til at kajakken enkelt kan monteres og demonteres på kort tid, noe som gjør at kajakken blir enkel å bruke ofte selv om den må monteres og demonteres hver gang.

Skroget ble utformet for å gi gode egenskaper i bølger og gode manøvreringsegenskaper.Visuelt så har kajakken blitt utformet så det klart er et slektskap mellom den og de mestkjente Ally kanoene, men hovedsaklig så har form fulgt funksjon på kajakken.

Place, publisher, year, edition, pages
2010.
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-12971OAI: oai:DiVA.org:ntnu-12971DiVA: diva2:428754
Available from: 2011-07-01 Created: 2011-07-01 Last updated: 2011-11-01Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltekst(39984 kB)1877 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 39984 kBChecksum SHA-512
205381bd15f0899068fec209d60be05e89b54a8c3a7c0a4e39ae3e02d6011ba5861b3a7e3c67b3afb1fc82b83967aec99e903eac7ecbd71b1a0ebc9bc5b42217
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Product Design

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 1877 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 150 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link