Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Frostlaboratoriet – testing av varme/kuldeutveksling mellom tunnel og omkringliggende bergmasse
Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Engineering Science and Technology, Department of Geology and Mineral Resources Engineering.
2010 (Norwegian)MasteroppgaveStudent thesis
Abstract [no]

I forbindelse med Jernbaneverkets utbygging av Gevingåsen jernbanetunnel vurderer Jernbaneverket BASF Masterseal kombinert med sprøytbetong som vann- og frostsikring i tunnelen. I den forbindelse har Jernbaneverket og SINTEF Geologi og Bergteknikk inngått et samarbeid om testing av dette konseptet for vann- og frostsikring med tanke på frostbestandighet. Med midler fra Jernbaneverket har SINTEF Geologi og Bergteknikk bygget en fryselabb til testing av vann- og frostsikringskonsepter. Hele fryselabben har målene 7,8m x 3,2m x 2,4m (lxbxh), og består av 12 blokker med Støren-granitt, som for testene beskrevet i denne masteroppgaven er påført sprøytebetong og Masterseal. Fryselabben er instrumentert med 67 temperaturmålere, fordelt i luften, vann- og frostsikringen og bergmassen.

Det er ikke tidligere gjort slike forsøk, og det er derfor ikke utviklet noen standardtester til dette formålet. Denne masteroppgaven er et ledd i prosessen med utvikling av slike tester og den praktiske testingen av sprøytebetong og Masterseal som vann- og frostsikring. Testteamet har bestått av Eivind Grøv og Trond Erik Larsen ved SINTEF Geologi og Bergteknikk, Håkon Skistad og undertegnede. Det har vært en dialog med Jernbaneverket og BASF underveis, men de har ikke hatt representanter i testteamet.

Teorien for respons på temperaturendringer i berg er lagt til grunn ved valg av tester for fryselabben. Som en del av kompetanseutviklingen rundt temaet er det viktig å dokumentere om teori og praksis stemmer. I tilegg er repeterbarheten av testene er viktig med tanke på å kunne bruke de samme testene på andre vann- og frostsikringskonsepter. Testene er derfor kjørt med enkle og gjentatte steglaster med forskjellig størrelse.

Testene som er utført i fryselabben viser at responsen på temperaturendringer i form av steglaster stemmer godt med de analytiske beregningene. Responsen ser ut til å være lik over det temperaturintervallet som er benyttet, noe som betyr at sprøytebetongen og Mastersealen ikke endrer egenskaper med temperatur. Det betyr også at erfaringene fra fyselabben, og senere også Gevingåsen jernbanetunnel, er gyldige også andre steder i Norge og i utlandet.

Resultatene viser også at kombinasjonen av sprøytebetong og Masterseal ikke er særlig frostbestandig. Selv ved beskjedne temperaturer ble det målt negative temperaturer bak membranen.

Som et supplement til testingen i fryselabben er det etablert en numerisk modell i programmet TEMP/W. Resultatene fra fryselabben er brukt som utgangspunkt for de numeriske beregningene, og temperaturforløpet er forsøkt gjenskapt så godt som mulig. Sammenligninger av resultatene fra fryselabben og de beregnede temperaturene viser at modellen gir gode svar, og at den derfor kan brukes til å kjøre beregninger over litt lengre tidsrom enn det som er hensiktsmessig i fryselabben.

Place, publisher, year, edition, pages
2010.
Identifiers
URN: urn:nbn:no:ntnu:diva-12140OAI: oai:DiVA.org:ntnu-12140DiVA: diva2:400820
Available from: 2011-02-28 Created: 2011-02-28 Last updated: 2011-11-02Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(7171 kB)211 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 7171 kBChecksum SHA-512
6a03cd81b321266e5db4ccfbe900bb177fb21dfdafd84a45cb07174d666350baab621017822311d526881e79a2ccec521472331ba8b907d42109aa6e1e474831
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Geology and Mineral Resources Engineering

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 211 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 53 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link