Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Town hall in Nynäshamn
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2019 (English)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Kommunhus i Nynäshamn (Swedish)
Abstract [en]

Stadshusplatsen in Nynäshamn is a square with good prerequisites to become an oasis for the citys inhabitants. Though today the current town hall, a low-rise building, closes the square towards the south. The old town hall has lost its function as a uniting building and together with Folkets Hus, they form a wall that blocks the sun and the view towards the sea.

The assignment was to draw a proposal for a new town hall where the current town hall is situated and to explore how the new structure can relate to an adjacent high-rise building and create new dimensions and prerequisites to the square.

First of all, I chose to create a passage between Folkets Hus and the new town hall. This to let the sun shine in on the square and create a connection between the square and what is today the back of the town hall but has potential of becoming a sunny meeting point for the citizens of Nynäshamn.

To find ways to create a connection in terms of design between the high-rise building and my proposal I looked at the base floor of the high-rise building, which consists of a pillar arcade. Based on this arcade two grids, one primary and one secondary, arise and creates the conditions of the building both spatially and structurally. In the intersections of the two grids I’ve placed pillars, one larger and one smaller type, to define spatialities both outside and inside the building.

The two different pillar types also help to define in which zone of the building you are located. The smaller pillars represent a more intimate zone and the larger ones the public zones. In the more intimate zone, two cores of service have been placed. Furthermore, no fixed walls are used but the rooms are defined by columns and three different wall types: a light wall, a flexible sliding wall and a movable fabric wall.

Abstract [sv]

Stadshusplatsen in Nynäshamn is a square with good prerequisites to become an oasis for the citys inhabitants. Though today the current town hall, a low-rise building, closes the square towards the south. The old town hall has lost its function as a uniting building and together with Folkets Hus, they form a wall that blocks the sun and the view towards the sea.

The assignment was to draw a proposal for a new town hall where the current town hall is situated and to explore how the new structure can relate to an adjacent high-rise building and create new dimensions and prerequisites to the square.

First of all, I chose to create a passage between Folkets Hus and the new town hall. This to let the sun shine in on the square and create a connection between the square and what is today the back of the town hall but has potential of becoming a sunny meeting point for the citizens of Nynäshamn.

To find ways to create a connection in terms of design between the high-rise building and my proposal I looked at the base floor of the high-rise building, which consists of a pillar arcade. Based on this arcade two grids, one primary and one secondary, arise and creates the conditions of the building both spatially and structurally. In the intersections of the two grids I’ve placed pillars, one larger and one smaller type, to define spatialities both outside and inside the building.

The two different pillar types also help to define in which zone of the building you are located. The smaller pillars represent a more intimate zone and the larger ones the public zones. In the more intimate zone, two cores of service have been placed. Furthermore, no fixed walls are used but the rooms are defined by columns and three different wall types: a light wall, a flexible sliding wall and a movable fabric wall.

Place, publisher, year, edition, pages
2019. , p. 26
Series
TRITA-ABE-MBT ; 19296
Keywords [sv]
betong, trä, pelare, balk, Nynäshamn, kommunhus
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-261614OAI: oai:DiVA.org:kth-261614DiVA, id: diva2:1359149
Subject / course
Architecture
Educational program
Master of Architecture - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2019-10-08 Created: 2019-10-08 Last updated: 2019-10-08Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(4900 kB)1 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 4900 kBChecksum SHA-512
2ff05465c2645de073857e721638988e5a0966e83ec75857dad128aab33eaf59aaaac9645096160200bb88699f06a75492aa5491d16a7ef05753f428ab963524
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 1 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 6 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf