Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Strängnäs City Hall
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2019 (English)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Strängnäs Stadshall (Swedish)
Abstract [en]

Strängnäs City Hall is situated at a square down by the waterfront. It sits in a place right where old small scale buildings meet a block of stone buildings. The building contains public functions as lobby, restaurant, external meeting rooms, lecture hall and roof terrace as well as office space for the municipality.

Abstract [sv]

PLATSEN

Tomten för Strängnäs stadshall ligger på en plats med många kvalitéer, belägen vid Västervikstorget med utblick mot hamnen och invid småskalig kulturbebyggelse från 1600-1800talet. Det är en populär plats särskilt på sommaren med gäster i hamnen och försäljning i bodarna. Det är platsens kvalitéer men också dess svårigheter som jag använt för att forma byggnaden. Mot tomtens norra sida ligger de äldre trähusen på en höjd som sträcker sig ut i viken, på den södra sidan dikt an mot tomten ligger ett oavslutat kvarter i stenstadens skala. I nordväst sträcker sig Västervikstorget fram till kajkanten. Jag har i min gestaltning velat arbeta med mötet mellan omgivningens två olika skalor och omvandla det som idag är en baksida av stadskvarteret till en framsida och fond mot torget.

GESTALTNING

Stadshallen är formad som två spegelvända volymer med förskjutningar i sidled och höjdledd för att möta platsens förutsättningar. I stadskvarteret möter tomten en tung tegelbyggnad som innehåller bland annat en bank, mot söder och mot torget har jag placerat en högre och mer framskjuten volym som spelar med kvarterets skala och skapar en tydlig fond mot torget. Mot norr och småskaliga bebyggelsen placeras en lägre volym som är tillbakadragen från torget. Den norra sidan har även en balkong på första våningen som också fungerar som skärmtak för stadshallens entré. Förskjutningarna tar upp höjdskillnaden mellan den norra och södra sidan och accentuerar torgets riktning.

Place, publisher, year, edition, pages
2019. , p. 9
Series
TRITA-ABE-MBT ; 19321
Keywords [sv]
Strängnäs, Stadshall, City hall, trä, kl-trä, kulturbebyggelse, Västervikstorget, offentlig, kontor, aula, plenisal
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-261269OAI: oai:DiVA.org:kth-261269DiVA, id: diva2:1357496
Subject / course
Architecture
Educational program
Master of Architecture - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2019-10-04 Created: 2019-10-04

Open Access in DiVA

fulltext(2991 kB)6 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 2991 kBChecksum SHA-512
59424679a72b3b71707663e0b68f51e2edf7baa9841f0364ef9b9b6da5cf40d4889eb5f6d019589474234ac8d1801d70ab5bc62b953663bd2f99f98d857f07df
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 6 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 24 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf