Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Gnesta medborgarhus
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2019 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Ett nytt medborgarhus i Gnesta bredvid tågstationen i centrum. Betongskivor som är ca 6 gånger 6,5 meter i storlek bär utstickande huvudbjälklag. Skivorna är vinklade 9 grader relativt mot bjälklagets kontur och byter riktning på nästa nivå. Smala höga fönster är monterade i slitsarna. Vissa väggskivor är ersatta med stora glaspartier. Eftersom det är dubbelhöjd mellan huvudbjälklagen gavs möjlighet att placera in entrésolplan mellan dessa. En till synes fristående betongvägg är trappans ryggrad och leder trappan runt sig uppåt. Ljuset som sipprar in mellan väggskivorna är den viktigaste faktorn i byggnaden och detta definierar upplevelsen av ljusets spel över dagen. Bibliotek, restaurang/bar, mötesrum, vigselrum, hörsalar, utställningsyta, aktivitetskontor och vandrarhem finns Gnestas nya och välkomnande medborgarhus.

Abstract [en]

A new Civic center for small Town Gnesta, Sweden. The building sits next to the train station in the center of Gnesta. Constructed in Concrete with 6 by 6,5 meter wallbslabs which are angled at nine degrees relative to the outline of the building. There is a tall narrow window in gap. The slabs change directions at the next main floor levell. The double height main floor slabs protrudes and rest on the wall slabs. This enables Three meazzanine levels. A seemingly free standing slab support the stairs that leads upwards. Some wall slabs are omitted and replaced with glazed sections. The light that seeps in through narrow openings between overlapping wall sections are defining for the experience inside the building. Library, Restaurant/bar, Meeting rooms, Exhibtion space, Ceremony room, Flexible Office space, Concert hall and a Hostel fits inside this new and welcoming Civic center.

Place, publisher, year, edition, pages
2019. , p. 25
Series
TRITA-ABE-MBT ; 19343
Keywords [sv]
Gnesta, medborgarhus, betong, ljusinsläpp
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-261250OAI: oai:DiVA.org:kth-261250DiVA, id: diva2:1357432
Subject / course
Architecture
Educational program
Master of Architecture - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2019-10-03 Created: 2019-10-03

Open Access in DiVA

fulltext(6749 kB)3 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 6749 kBChecksum SHA-512
7ab928204b4ee872fca9c4da9ce311109ff2336de835f7d9818c7087a1404181bdb9c789cf69cbf72dcc8cbb6aacebc5ecac26d188d1f809807630605dd92983
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 3 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 15 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf