Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Förskolan Hagalund
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2019 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

En förskola i Solna i Stockholm ska byggas och ersätta den temporära byggnad som fungerar som förskola idag. Tomten ligger i ett villaområde i Hagalund precis ovanför en liten brant med en gatukorsning i sydlig riktning och villatomter i norr.

Programmet innefattar förskoleverksamhet med tre avdelningar i två plan för 40-50 barn samt 10 pedagoger. På bottenplan finns en avdelning för de yngsta barnen, gemensamma utrymmen för lek och samvaro, mötesrum och kök. På plan ett finns resterande avdelningar samt personalutrymmen.

 

Formen på förskolan är sprungen ur en idé om varierande gårdsmiljöer med olika typer av rum, som ger dynamik i den yttre rumssekvensen och i barnens lek. Det finns flera gårdar med olika karaktär, och över vissa delar av gårdarna skjuter byggnaden ut och skapar mindre rumsligheter.

Gestaltningen är delvis inspirerad av Alvar Aaltos Experimental house, där en solid vitslammad tegelmur omsluter ett hus med en innergård i rött tegel, där han experimenterat med olika förband och tekniker. Här gäller samma princip, men experimentet handlar om barnens leklust och användning av utrymmena i och runt förskolan.

Abstract [en]

A proposal for a preschool in Solna, Stockholm to replace the temporary building that serves as a preschool today. The program includes a preschool with three departments on two levels for 40-50 children and 10 teachers. On the ground floor there is a department for the youngest children, common areas for play and socializing, a meeting room and a kitchen. On the first floor there are the remaining departments and staff spaces.

 

The shape of the preschool comes from an idea of ​​varying outer spaces with different spatial qualities, offering a dynamic and playful schoolyard for the kids. The design is partly inspired by Alvar Aalto's Experimental house, where a white-slab brick wall encloses a house with a courtyard in red brick, where he experimented with various bricklaying techniques. The experiment in this case is about the children's playfulness and the use of the spaces inside and around the preschool.

Place, publisher, year, edition, pages
2019. , p. 7
Keywords [sv]
Hagalund, Solna, Stockholm, Förskola
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-244754OAI: oai:DiVA.org:kth-244754DiVA, id: diva2:1291311
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2019-03-01 Created: 2019-02-24 Last updated: 2019-03-01Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Förskolan Hagalund(943 kB)20 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 943 kBChecksum SHA-512
b34f48c329801714939d520b8ffd9e01918c0b89448d24398b459960bfeaa294e620d2488547e96235714062f192869807decdac7c0936677ddc1fdf2095b15e
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 20 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 45 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf