Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Sjöängsskolan
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
Sjöängen Elementary School (English)
Abstract [sv]

Detta projekt har ämnat att bevara de kvalitéer som projektplatsen Henriksdalshamnen har, vilket bland annat är dess siktlinjer, närheten till vatten och dess urbana karaktär. Platsens problem har varit den långsmala tomten och Värmdövägens buller. Vad beträffar byggnaden som skola har grundvisionen varit ”en aha-upplevelse för alla” vilket innebär att alla lär in på olika sätt och att det därför måste  finnas utrymme för olika inlärningsmetoder.

Sjöängsskolan har en form som sluter sig mot Värmdövägen och fungerar således som ett bullerskydd för Henriksdalshamnen. I kontrast till detta öppnar sig byggnaden på andra sidan för området. Byggnaden har placerats på tomtens nordöstra hörn dels för att maximera som bullerskydd men även för att göra skolan synlig från så många håll som möjligt.

Innanför väggarna är rörelsen den mest centrala aspekten. Kommunikationen har placerats i fasad och kombineras med andra funktioner så som matsal, bibliotek och kapprum. Mer slutna och uppstyrda funktioner så som kontor, kök och basrum har placerats längre in i byggnaden. I klassrummet börjar alltid dagen med en samling på mattan. Läraren har ingen kateder utan sitter centralt i rummet vid genomgångsbordet. Alla har en egen plats vid ett gruppbord, men den som vill arbeta enskilt kan både göra det i klassrummet och i ett grupprum i hemvisten. För den som behöver extra stöd har biblioteket  rum för specialpedagogik. 

Skolan är belägen i Hammarby Sjöstad, en stadsdel där hållbarhet varit i fokus från början. Att bygga en skola i massivträ känns således som ett givet alternativ för denna plats. Byggnaden har ett bjälklag i KL-trä och väggarna är en kombination av KL-trä och limträbalkar.

Abstract [en]

The project has aimed to preserve the qualities that the project site Henriksdalshamnen has to offer, such as the views,  the nearby water and its urban character. The challenges have been the elongated site and the noises from Värmdövägen. As for the builidng, the vision has been to create an ”aha-experience for everyone” which means that everyone learns in different ways and therefore the a school has to offer different kinds of learning methods.

Sjöängen Elementary School has a shape that protects the playground and Henriksdalshamnen from the noise from Värmdövägen. Instead the school opens up for Henriksdalshamnen. It is located in the northeast part of the site to maximize its function as noise protection and also to make the building visible from as many views as possible.

The ability to move flawlessly in the building has been important in this project. Therefore the movement has been placed in the front of the building and combined with other functions such as the library, the cafeteria and cloakrooms. Closed functions such as offices, classrooms and the kitchen have been placed in the back of the building.  In the classroom, the school day begins around the carpet. The teacher does not have a lectern but sits in the center of the classroom by the table of meetings. Every pupil has his own seat by a group table and the classroom also offer seats for individual work. There are also group rooms available close to the classrooms. If a pupil is in need of extra help, the library has rooms for special teaching. 

The school is located in Hammarby Sjöstad, a district of Stockholm that has focused on sustainability since its beginning. To build a school in solid wood felt like a matter of course for this site. The building has a flooring of cross-laminated timber and the walls are a combination of  cross-laminated timber and cross-laminated beams.

 

 

Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 5
Keywords [en]
school, elementary school, wooden architecture, henriksdalshamnen, hammarby sjöstad, pedagogy, learning
Keywords [sv]
Skola, grundskola, träarkitektur, henriksdalshamnen, hammarby sjöstad, pedagogik, lärande
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-229441OAI: oai:DiVA.org:kth-229441DiVA, id: diva2:1212999
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2019-01-24 Created: 2018-06-04 Last updated: 2019-01-24Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(4242 kB)17 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 4242 kBChecksum SHA-512
b3d45dc154b9e8da63171c5b647b943bb80ceb27239d4c231be2cdec0a83bed16443376add11255e1372ad493284d986c17981048272ae7b550721d759614875
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 17 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 28 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf