Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Mälarängens skola
KTH, School of Architecture and the Built Environment (ABE), Architecture.
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
School of Mälarängen (English)
Abstract [sv]

Utgångspunkten för projektet grundar sig i tomtens förutsättningar. Tomten är koncentrerad till formen med en skogsbeklädd höjd på ena sidan och en mindre bilväg på den andra, varav små stigar utgör gränsen mellan den givna tomten och naturområdet. Här ville jag använda och utnyttja tomtens naturnära placering, både för lärande och lek. 

Jag har även gjort research på det naturliga ljusets betydande roll för en god lärandemiljö. Studier visar att elever med naturligt ljusinsläpp i klassrummet i snitt ökar sin inlärningsförmåga med 15-20% i jämförelse med elever som saknar naturligt ljus i klassrummet. Därför ville jag i mitt projekt arbeta med att skapa goda ljusförhållanden.

Projektet är utformat utifrån den research jag gjort och byggnaden fick sin L-form utifrån denna. Några av de fördelar som formen resulterar i:

• Den avgränsar bilvägen och de risker som denna kan innebära, samtidigt som den öppnar upp för en skolgård i kontakt med naturen som kan utökas och användas av skolan.

• Den skapar en tydlig fram- och baksida som kan användas för att skapa lugnare och mer sociala ytor i skolan, där mer sociala ytor vänds inåt för att öka lekfullheten genom kopplingen med skolgården.

• Den avlånga formen innebär att naturligt ljus når stora delar av skolans rum. Samtidigt skapas siktlinjer som skapar en rörelse i projektet liksom korridorer som skapar sociala möten mellan eleverna.

Jag har valt att dela upp hemvisterna för åk 1-6 i par där två årskurser har specifika rum gemensamt. Förskolan ligger separat med egen ingång för att skapa en trygg miljö i mindre skala för de yngre barnen. Genom skolans gång arbetar man sig från bottenvåning till övervåning i den fristående hemvistdelen av skolan, till att åk 5-6 vistas i skolans centrala del där närheten till ämnesutbildning ökar. 

Korridorer och sociala ytor förekommer genomgående genom skolan för att skapa öppenhet och kontakt med skolans alla delar. Dessa är vänta inåt för att erhålla lekfullhet genom kontakten med skolgården.

Abstract [en]

The starting point for the project is based on the premises. The site is concentrated in the form with a wooded height on one side and a smaller road on the other, of which small paths form the boundary between the given site and the nature area. Here I wanted to use and utilize the nature's natural location, both for learning and playing.

I have also researched the important role of natural light in a good learning environment. Studies show that pupils with natural light in the classroom on average increase their learning ability by 15-20% compared with students who lack natural light in the classroom. Therefore, in my project, I wanted to work on creating good lighting conditions.

The project is based on the research I have done and the building got its L-shape based on this. Some of the benefits that the shape results in:

• It delimits the roadway and the risks that this may imply, while opening up to a schoolhouse in contact with nature that can be expanded and used by the school.

• It creates a clear front and back that can be used to create calmer and more social spaces in the school, where more social surfaces are turned inwards to increase playfulness through the connection with the schoolyard.

• The oblong shape means that natural light reaches large parts of the school's room. At the same time, lines of vision are created that create a movement in the project as well as corridors that create social meetings between the students.

I have chosen to divide the homepages for classes 1-6 in pairs where two year courses have specific rooms in common. Pre-school is separate with its own entrance to create a safe environment on a smaller scale for the younger children. Throughout the school, you work from the ground floor to the upper floor of the independent residence section of the school, leaving 5-6 staying in the central part of the school where proximity to subject education increases.

Corridors and social spaces are found throughout the school to create openness and contact with all parts of the school. These are waiting inward to gain playfulness through contact with the schoolyard.

Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 14
Keywords [sv]
Mälarängen, Skola, Kandidatprojekt, Breedh
National Category
Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:kth:diva-229427OAI: oai:DiVA.org:kth-229427DiVA, id: diva2:1212721
Educational program
Bachelor of Science - Architecture
Supervisors
Examiners
Available from: 2019-01-22 Created: 2018-06-03 Last updated: 2019-01-22Bibliographically approved

Open Access in DiVA

Mälarängens Skola(10642 kB)20 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 10642 kBChecksum SHA-512
d4f51d52fd0d0a4ae1b39be3320dd54866905f22dc340313fc18317330cd48dea48702d2c20f629975f5cd19a596014ab4138af0fba275cec4a9b0062fedffb7
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Architecture
Architecture

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 20 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 35 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf