Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf
En framtida hållbar trävärdekedja: Struktur, utveckling och möjligheter
Linköping University, Department of Management and Engineering, Industrial Economics. Linköping University, Faculty of Science & Engineering. (LWE)ORCID iD: 0000-0001-6246-268X
Linköping University, Department of Management and Engineering, Industrial Economics. Linköping University, Faculty of Science & Engineering. Linköpings universitet.
2014 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Det samlade värdet av sågverks-, trämanufaktur- och möbelindustrin – trävärdekedjan – uppgick år 2004 till knappt 70 Mdr SEK för företag med fler än 9 anställda. En kraftig tillväxt följde innan omvärldsfaktorer som finanskris, minskat bostadsbyggande, valutaoro och så vidare bromsade in utvecklingen. Under de efterföljande åren har värdekedjan återhämtat sig delvis tack vare en ökad klimat- och miljödebatt som gynnat ett förnybart material. År 2012 omsatte värdekedjan knappa 90 Mdr SEK.

Branschorganisationerna Svenskt Trä och Trä- och Möbelindustriföretagen, TMF, önskade en uppdatering av hur värdekedjan utvecklats under de senaste tio åren och vilka framtida möjligheter som kan skönjas. Genomförandet har skett genom insamling av ekonomiska siffror för samtliga företag inom respektive industrigren och men bredare insamling för företag med fler än 9 anställda. En enkät och företagens syn på framtiden samt ett antal workshops med företag inom några delindustrier (sågverk, träbyggande och komponenttillverkare).

Utvecklingen för sågverksindustrin har utmärkts av en fortsatt konsolidering där de stora företagen (>500 milj SEK i omsättning) har vuxit. Denna grupp omsatte 28 Mdr SEK av totalt 35 Mdr för sågverksindustrin. Lönsamhetsmässigt är det dock de mellanstora företagen som visar bäst siffror på mellan 5 och 10 % under perioden.

Trämanufakturindustrin bestående av de strategiska grupperna, småhus, dörrar, fönster, golv, kök/bad, snickeri, förpackningar, limträ/limfog, byggsystem och inredningar visar en varierad bild. Byggsystem, kök/bad och inredningar har vuxit med mellan 50 och 100 % under perioden medan golv och småhus backat. Totalt sett omsatte dessa industrier 35 Mdr SEK. Räknas företag med färre än 10 anställda med ökar omsättningen med dryga 5 Mdr SEK. Lönsamhetsmässigt låg kök/bad, fönster och förpackningar i topp med siffror över 10 %. Till skillnad från sågverksindustrin är det de stora företagen i de flesta delindustrierna som visar på bäst tillväxt och lönsamhet. Förutom stordriftsfördelar visar det sig att närhet till slutkund samt en mer komplex produkt (hus, byggsystem, kök) har en högre lönsamhet. Med direktkontakt och möjlighet att anpassa leveransen ökar möjlighet till värdeskapande.

Möbelindustrin har haft en mer måttlig tillväxt och med delindustrin kök/bad flyttad till trämanufaktur uppgick omsättningen till 16 Mdr SEK. Mikroföretagen omsatte omkring 4 Mdr SEK som också skall inkluderas. Störst tillväxt har design, kontor och stora underleverantörer haft med siffror på mellan 30 och 40 %. Speciellt designföretagens utveckling är positiv då denna grupp visade mindre bra siffror för perioden fram till 2004. Lönsamhetsmässigt är bilden densamma som för tillväxt, dvs. lönsamhet följer med tillväxt. Liksom för trämanufaktur är det de stora företagen som överlag uppvisar bäst siffror. Effektiv produktion och möjlighet till automatisering skapar lönsamhet samtidigt som svensk design verkar ha en positiv effekt på företagens lönsamhet.

Påverkande omvärldsfaktorer är den demografiska utvecklingen i landet, bostadsbyggande, valutakursen och på senare år en ökad debatt om klimatpåverkan. Under perioden har befolkningen ökat i antal och åldersklasserna har förskjutits ytterligare mot en äldre befolkning. Det medför ändrade preferenser och en fortsatt stark bostadsefterfrågan. En ökad andel äldre och en ungdomsgrupp som också växer skapar en brist på små och medelstora lägenheter i storstadskommuner. Svensk ekonomi fram till 2008 var förhållandevis god och exporten positiv vilket bidrog till efterfrågan på trävärdekedjans produkter överlag. Finanskrisen med en påverkan på valutakursen fick en negativ inverkan på utvecklingen. Klimataspekten och den allt eskalerande debatten om resursknapphet har hittills inte kunnat tillgodoräknas för företag med en förnybar resurs och med effektiva resurssnåla produktionsprocesser.

Den sammanvägda bilden av trävärdekedjan är att den påverkas av externa faktorer och att företagen har arbetat intensivt med effektiviseringsåtgärder för att förbättra sin kostnadsposition. Det finns därmed grunder för en positiv utveckling baserad på god kontroll över interna processer och med ökad marknadsnärvaro.

I ett framtida positivt scenario där svensk ekonomi visar en god och stark tillväxt ser möjligheterna för trävärdekedjan goda ut. Tre drivkrafter och tillika strategiska vägval ser vi framför oss.

Substitution – träprodukter har inneboende egenskaper som passar för ett framtida resursanpassat och biobaserat samhälle. Det finns goda möjligheter för positiv substitution där träprodukter ersätter andra material

Produktutveckling – modern teknik medför snabb omställning av produktion och skapandet av nya produkter. Trävärdekedjans företag ligger bra till för att ta till sig denna teknik och ytterligare ökad produktutveckling.

Export – svensk träbaserad industri har ett gott anseende på den utländska marknaden och flera svenska företag är med och konsoliderar den europeiska träbaserade industrin. Detta bör fortsätta och att små- och medelstora företag tar steget ut på exportmarknaden.

I ett positivt scenario visar trävärdekedjan upp en omsättningsökning på dryga 50 % fram till 2024 med en positiv utveckling av medelstora företag. En stark motor för utvecklingen är det moderna träbaserade byggandet. Bedömningen är att det skapas nya företag som utvecklar ett modernt träbyggande men inte minst att affärskonstellationer bestående av byggmästare, komponenttillverkare och även byggmaterialhandeln utvecklas. Affärsinnovationer bidrar positivt till värdekedjans utveckling där klimat- och miljöaspekter blir en tydlig del i erbjudanden. Inom möbelsektorn utvecklas exporten fortsatt starkt och bygger på en resurseffektiv tillverkning och närhet mellan beställare, designer och tillverkning.

Med bas i de tre inriktningarna, utvecklad samverkan mellan industri, forskning och samhälle och en samsyn kring visionen ” Träprodukter är det naturliga valet i ett modernt byggande, för designanpassade interiöra lösningar och stommen i ett hållbart, biobaserat och klimatanpassat samhälle” framtida hållbar trävärdekedja skall nås.

Place, publisher, year, edition, pages
Linköping: Linköping University Electronic Press, 2014. , p. 124
Series
LIU-IEI-R ; 2016:259
Keywords [sv]
Träindustri; Möbelindustri, Trämanufaktur, Värdekedja; Hållbarhet
National Category
Business Administration
Identifiers
URN: urn:nbn:se:liu:diva-133715ISRN: LIU-IEI-R-16/00259--SEOAI: oai:DiVA.org:liu-133715DiVA, id: diva2:1062817
Available from: 2017-01-09 Created: 2017-01-09 Last updated: 2017-01-09Bibliographically approved

Open Access in DiVA

En framtida hållbar trävärdekedja: Struktur, utveckling och möjligheter(3129 kB)79 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 3129 kBChecksum SHA-512
5e7a889156b74304f31e7de8996f86b6ced479974e30c90e167674bab72e4849eef1eadfd0cd995f69f037867f939f3da63bb39ff60fb3cd6d13d30f5d281bd2
Type fulltextMimetype application/pdf

Search in DiVA

By author/editor
Nord, TomasBrege, Staffan
By organisation
Industrial EconomicsFaculty of Science & Engineering
Business Administration

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 79 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 188 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf