Endre søk
RefereraExporteraLink to record
Permanent link

Direct link
Referera
Referensformat
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Annet format
Fler format
Språk
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Annet språk
Fler språk
Utmatningsformat
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Discoveries made in darkness: Extending the threshold to the Kaknäs tower
KTH, Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE), Arkitektur.
2015 (engelsk)Independent thesis Basic level (professional degree), 20 poäng / 30 hpOppgave
Abstract [en]

This project developed from an idea of light and darkness to a very personal study of architectural interests and fears. It began with a notion that today, in Western cultures especially, the focus on light as being something separate and more desired than darkness may cause an adverse imbalance.

I decided to work with a strong physical context that required specificity and to find a program that enabled me to find out more about myself in relation to architecture.

SITE: Norra Djurgården, Stockholm, Sweden. The radio- and television tower at the site is 175 meter high and was drawn by Bengt Lindroos and Hans Borgström in the 1960's. In front of the tower there is a big, square shaped parking lot. Designed from strict geometries set by the architects it makes a clear figure viewed in plan, however it lacks definition when experienced on ground level.

PROGRAM:There are many places in urban areas with extrovert qualities but not as many where the architecture provides support for introvert excursions. One project goal was to develop a structure that is able to function as a simple background, framing the visitor. A museum is usually anonymous in that sense but then the displayed work makes us focus on something external. As a typology, the labyrinth is perfect for just framing people, but it is also known for evoking anxiety and stress.

INTERVENTION:By designing an open-air complex with no dead ends, the project provide the site with a new approach to the tower for pedestrians as well as an enhanced recreational pathway that unite with the existing fabric of paths and walkways.

Abstract [sv]

Projektet utvecklades från en idé om ljus och mörker till en mycket personlig undersökning av arkitektoniska intressen och rädslor. Det började med en föreställning om att dagens, och inte minst västvärldens fokus på ljuset som något separat och mer önskat än mörkret kan orsaka en ogynnsam obalans.

Jag bestämde mig för att arbeta med en stark fysisk kontext som krävde specificitet och att hitta ett program som gjorde det möjligt för mig att ta reda på mer om mig själv i relation till arkitektur.

PLATS: Norra Djurgården, Stockholm, Sverige. Radio- och tv-tornet på platsen är 175 meter högt och ritades av Bengt Lindroos och Hans Borgström på 1960-talet. Framför tornet finns en stor, kvadratisk parkeringsplats. Utformad inom strikta geometriska regler som fastställts av arkitekterna bildar den en tydlig figur sedd i plan, men den saknar skärpa när man upplever den på plats.

PROGRAM: Det finns många urbana platser med extroverta egenskaper men inte så många där arkitekturen ger stöd för introverta utflykter. Ett mål med projektet var att utveckla en struktur med funktionen av en enkel bakgrund vilken ramar in besökaren. Ett museum är vanligtvis anonymt i det avseendet men de utställda verken får oss då att fokusera på något yttre. Som typologi är labyrinten perfekt för inramning av personer, men labyrinten är också känd för att framkalla ångest och stress.

INTERVENTION: Genom att utforma ett utomhuskomplex utan återvändsgränder, ger projektet platsen ett nytt sätt för gående att närma sig tornet samt en förbättrad gångväg som förenas med det befintliga nätverket av stigar och gångar.

sted, utgiver, år, opplag, sider
2015. , s. 20
Emneord [en]
kaknas tower, light, darknes, phenomenology, architecture, landcaping, museum, park, passage, stockholm
Emneord [sv]
kaknästornet, mörka kroken, djurgården, ladugårdsgärdet, ljus, mörker, arkitektur, landskapsarkitektur, museum, park, passage, stockholm
HSV kategori
Identifikatorer
URN: urn:nbn:se:kth:diva-169661OAI: oai:DiVA.org:kth-169661DiVA, id: diva2:824307
Fag / kurs
Architecture
Utdanningsprogram
Master of Architecture - Architecture
Presentation
2015-06-03, Övre Ateljén, Arkitekturskolan, Östermalmsgatan 26, Stockholm, 22:53 (engelsk)
Veileder
Examiner
Tilgjengelig fra: 2015-09-16 Laget: 2015-06-21 Sist oppdatert: 2015-09-16bibliografisk kontrollert

Open Access i DiVA

Thesis_summary(155436 kB)88 nedlastinger
Filinformasjon
Fil FULLTEXT01.pdfFilstørrelse 155436 kBChecksum SHA-512
83a36ee80c4b65d02f6ed97229a2539597a8969ff3a3fce08677494b0f9ad94d8aa3f03351bc534d50f18169d49044951ae4abe74d11f337bf3296924347b684
Type fulltextMimetype application/pdf

Av organisasjonen

Søk utenfor DiVA

GoogleGoogle Scholar
Totalt: 88 nedlastinger
Antall nedlastinger er summen av alle nedlastinger av alle fulltekster. Det kan for eksempel være tidligere versjoner som er ikke lenger tilgjengelige

urn-nbn

Altmetric

urn-nbn
Totalt: 230 treff
RefereraExporteraLink to record
Permanent link

Direct link
Referera
Referensformat
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Annet format
Fler format
Språk
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Annet språk
Fler språk
Utmatningsformat
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf