Endre søk
RefereraExporteraLink to record
Permanent link

Direct link
Referera
Referensformat
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Annet format
Fler format
Språk
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Annet språk
Fler språk
Utmatningsformat
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Strängnäs City Hall
KTH, Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE), Arkitektur.
2019 (engelsk)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 poäng / 15 hpOppgaveAlternativ tittel
Strängnäs Stadshall (svensk)
Abstract [en]

Strängnäs City Hall is situated at a square down by the waterfront. It sits in a place right where old small scale buildings meet a block of stone buildings. The building contains public functions as lobby, restaurant, external meeting rooms, lecture hall and roof terrace as well as office space for the municipality.

Abstract [sv]

PLATSEN

Tomten för Strängnäs stadshall ligger på en plats med många kvalitéer, belägen vid Västervikstorget med utblick mot hamnen och invid småskalig kulturbebyggelse från 1600-1800talet. Det är en populär plats särskilt på sommaren med gäster i hamnen och försäljning i bodarna. Det är platsens kvalitéer men också dess svårigheter som jag använt för att forma byggnaden. Mot tomtens norra sida ligger de äldre trähusen på en höjd som sträcker sig ut i viken, på den södra sidan dikt an mot tomten ligger ett oavslutat kvarter i stenstadens skala. I nordväst sträcker sig Västervikstorget fram till kajkanten. Jag har i min gestaltning velat arbeta med mötet mellan omgivningens två olika skalor och omvandla det som idag är en baksida av stadskvarteret till en framsida och fond mot torget.

GESTALTNING

Stadshallen är formad som två spegelvända volymer med förskjutningar i sidled och höjdledd för att möta platsens förutsättningar. I stadskvarteret möter tomten en tung tegelbyggnad som innehåller bland annat en bank, mot söder och mot torget har jag placerat en högre och mer framskjuten volym som spelar med kvarterets skala och skapar en tydlig fond mot torget. Mot norr och småskaliga bebyggelsen placeras en lägre volym som är tillbakadragen från torget. Den norra sidan har även en balkong på första våningen som också fungerar som skärmtak för stadshallens entré. Förskjutningarna tar upp höjdskillnaden mellan den norra och södra sidan och accentuerar torgets riktning.

sted, utgiver, år, opplag, sider
2019. , s. 9
Serie
TRITA-ABE-MBT ; 19321
Emneord [sv]
Strängnäs, Stadshall, City hall, trä, kl-trä, kulturbebyggelse, Västervikstorget, offentlig, kontor, aula, plenisal
HSV kategori
Identifikatorer
URN: urn:nbn:se:kth:diva-261269OAI: oai:DiVA.org:kth-261269DiVA, id: diva2:1357496
Fag / kurs
Architecture
Utdanningsprogram
Master of Architecture - Architecture
Veileder
Examiner
Tilgjengelig fra: 2019-10-04 Laget: 2019-10-04

Open Access i DiVA

fulltext(2991 kB)7 nedlastinger
Filinformasjon
Fil FULLTEXT01.pdfFilstørrelse 2991 kBChecksum SHA-512
59424679a72b3b71707663e0b68f51e2edf7baa9841f0364ef9b9b6da5cf40d4889eb5f6d019589474234ac8d1801d70ab5bc62b953663bd2f99f98d857f07df
Type fulltextMimetype application/pdf

Av organisasjonen

Søk utenfor DiVA

GoogleGoogle Scholar
Totalt: 7 nedlastinger
Antall nedlastinger er summen av alle nedlastinger av alle fulltekster. Det kan for eksempel være tidligere versjoner som er ikke lenger tilgjengelige

urn-nbn

Altmetric

urn-nbn
Totalt: 28 treff
RefereraExporteraLink to record
Permanent link

Direct link
Referera
Referensformat
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Annet format
Fler format
Språk
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Annet språk
Fler språk
Utmatningsformat
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf